Einsteinova teorie štěstí se v Izraeli vydražila za téměř třicet milionů

  • 7
Ručně psaná poznámka s návodem na šťastný život, kterou Albert Einstein obdaroval v roce 1922 hotelového poslíčka v Tokiu, byla vydražena v Jeruzalémě za 1,3 milionu dolarů, v přepočtu za 28,3 milionu korun. S odkazem na sdělení aukční síně o tom informovala agentura Reuters.

Německý fyzik, který se proslavil zejména díky své teorii relativity, přednášel roku 1922 na několika konferencích v Japonsku, když bylo oznámeno, že se stane laureátem Nobelovy ceny za fyziku za rok 1921, uvedla aukční síň Winner’s. 

V hotelovém pokoji v Tokiu se pak Einstein snažil sepsat své pocity ze zprávy, když mu do pokoje přinesl balíček hotelový poslíček. Fyzik ale v tu chvíli u sebe neměl žádné drobné, a tak se rozhodl, že poslíčkovi alespoň napíše na památku vzkaz.

Německy na kus papíru Einstein napsal: „Klidný a skromný život přináší více radosti než honba za úspěchem, z níž plyne jen věčný nepokoj.“ Vzkaz poté dal poslíčkovi se slovy, že jednou bude mít větší cenu než nějaké spropitné. Do dražby dal poznámku poslíčkův synovec. Totožnost kupce zveřejněna nebyla.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video