Při srážce vlaků v Egyptě zahynulo přes třicet lidí, desítky jsou zraněny

  • 8
Při srážce dvou vlaků v Egyptě zemřelo nejméně 32 lidí a dalších 84 bylo zraněno, uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví. Vlaky se srazily v provincii Suhág. Prokurátor nařídil zahájit vyšetřování, na místo míří ministryně zdravotnictví Halá Zajdová.

Na místo přijely desítky sanitek a rozvážejí raněné do nemocnic. Na prvních snímcích z místa byly vidět vykolejené vagony nad vodním tokem.

 Z videí šířených na sociálních sítích je vidět lidi uvázlé ve vagonech, někteří byli zřejmě v bezvědomí.

„Vlaky se srazily při nepříliš vysoké rychlosti. Dva vagony byly zničeny, třetí se převrátil,“ cituje agentura Reuters bezpečnostní zdroj. 

Podle prvních zpráv zástupců železnice jely vlaky v tomtéž směru a první z nich se náhle zastavil, protože zatím neznámí pachatelé použili v několika vagonech záchrannou brzdu. Druhá souprava do první narazila zezadu poblíž města Tahtá, které leží na břehu Nilu asi 360 kilometrů jižně od Káhiry. Neštěstí se týká vlaků, z nichž první jel z Luxoru do Alexandrie a druhý z Asuánu do Káhiry.

Prezident Abdal Fattáh Sísí řekl, že lidé, kteří nesou za nehodu odpovědnost, budou exemplárně potrestáni.

Egypt má jednu z nejstarších a největších železničních sítí v regionu. Nehody, které jsou spojeny se ztrátami životů, se zde běžné stávají.

Při tom nejtragičtějším vlakovém neštěstí uhořelo ve vlaku v roce 2002 jižně od Káhiry 370 lidí. V roce 2019 jedna souprava narazila na káhirském hlavním nádraží do zátarasu. O život tehdy přišlo přes 20 lidí a více než 40 se zranilo. Kvůli této nehodě odstoupil ministr dopravy Hišám Arafát.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video