Egyptská vláda se snaží zaminované oblasti vyčistit. V zemi však stále...

Egyptská vláda se snaží zaminované oblasti vyčistit. V zemi však stále zůstávají miliony potenciálních zabijáků. | foto: Profimedia.cz

Rommelovy miny slouží džihádistům, kupují je od zoufalých beduínů

  • 47
Poušť na severu Egypt stále ukrývá miliony nevybuchlých min z 2. světové války. Nebezpečí skryté v dunách léta přidělává starosti místním beduínům a v posledních letech také pomáhá teroristům. Džihádisté z Islámského státu a další extremisté miny skupují a vyrábí z nich vlastní výbušná zařízení.

Na severu Egypta podle odhadů stále zůstává až 17 milionů nevybuchlých min, které zde leží od konce 2. světové války. Smrtonosný odkaz zde zanechala armáda německého generála Erwina Rommela, ale také britská a italská vojska.

Pozůstatky války se zde připomínají neustále. Od roku 2006 miny zabily nejméně 150 beduínů (na mapu oblasti, kterou v Egyptě ohrožují miny z 2. světové války, najdete zde). V poslední době se minová pole v pobřežním pásu pouště severozápadního Egypta dostala do hledáčku Islámského státu a dalších džihádistických skupin.

Miny na severu Egypta zůstaly po bojích 2. světové války.

Ke klíčovým střetům patřila Bitva u El Alameinu.

Egyptské úřady před časem informovaly, že islamisté používají součástky ze zdejších min při výrobě vlastních improvizovaných výbušných zařízení.

Využívání zoufalých beduínů

„Registrujeme nejméně deset případů, kdy ozbrojenci z řad teroristických organizací využili staré miny,“ uvedl pro server Newsweek Fathí el-Šázlí, bývalý velvyslanec Saúdské Arábie v Egyptě, který svého času vedl program na likvidaci min z 2. světové války. První útok za použití součástek z min podle něj provedli extremisté v roce 2004, kdy v hotelu Hilton ve městě Taba na Sinaji zavraždili 34 lidí (více o tehdejším útoku se dočtete zde).

Syrská pole jsou osetá minami, hledají je amatéři s tyčí na kebab

Experti v souvislosti s využíváním staré munice a min zmiňují zejména džíhádistickou skupinu Ansár Bajt al-Maqdis působící na Sinajském poloostrově, která v roce 2014 slíbila věrnost Islámskému státu.

Vykopávání starých min je extrémně nebezpečné. Džihádisté proto využívají služeb místních obyvatel, kteří minová pole dobře znají. Zneužívají také jejich zoufalou životní situaci. Dobře patrné je to ve vesničkách okolo města Mersa Matruhh, které se nachází asi 200 kilometrů od hranic s Libyí.

Podle Egypťanů by na likvidaci min měly spolupracovat i země, které zde válčily za 2. světové války

Vesničané žijí v chudobě a prodej nevybuchlých min považují za jeden z mála zdrojů obživy. „Dělají to proto, že nic jiného nemají,“ tvrdí Abdul Monejn Waer, který v dětství přišel při výbuchu miny o tři prsty a nyní se snaží bojovat za jejich odstranění u El Alameinu, kde se za 2. světové války odehrály dvě klíčové bitvy.

Minová dálnice pro džihádisty

Egyptská minová pole skrývají i další velký problém. Ulehčují infiltraci džihádistických bojovníků, kteří do země přichází z Libye. Ozbrojenci si najímají místní průvodce, kteří je bezpečně provedou skrze minová pole, kam se egyptské bezpečnostní složky neodváží.

Egyptská vláda o nebezpečí min ví a v posledních letech se snaží urychlit jejich odstranění. Od roku 1981 byly podle vládních údajů deaktivovány tři miliony min a vyčištěno 240 tisíc hektarů země. Úřady tvrdí, že do tří let zlikvidují i zbývající miny.

České stopy v Islámském státu: rozbušky ze Vsetína, munice z Vlašimi

Pro většinu vesničanů a beduínů by však odpovědnost měl nést někdo jiný. Problém by podle nich měli řešit ti, kteří miny do Egypta před desítkami let přivezli.

„Oni od toho dávají ruce pryč. Nemohou ale přeci jen tak přijít a pak zase odejít,“ tvrdí Ahmed Amer, ředitel organizace Land Mine Survivors Association, která pomáhá obětem min. Spolupráci by podle něj mělo nabídnout Německo i další státy, které se účastnily bojů v Egyptě během 2. světové války.

Egypt není jediným státem, kde extremisté využívají zbraně z 2. světové války. V Iráku u mrtvého bojovníka Islámského státu kurdští vojáci našli britskou pušku Lee-Enfield No. 4 Mk. I. V Mali objevili pod zemí na deset tisíc starých zbraní evropského původu. Videa z bojišť v Sýrií ukazují, že povstalci disponují nejméně jednou houfnicí z 2. světové války.

Podívejte se, jakým problémem jsou miny pro Egypťany:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video