Bombový útok na autobus s turisty v Egyptě si vyžádal čtyři oběti

  • 400
Výbuch bomby u autobusu se zahraničními turisty zabil v pátek nedaleko pyramid v egyptské Gíze tři Vietnamce a jejich místního průvodce. Dalších deset lidí zranil. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroje z egyptského ministerstva vnitra. Je to první útok cílený na turisty po téměř dvou letech.

Podle egyptského ministerstva vnitra autobus převážel celkem čtrnáct lidí, píše BBC. Podomácku vyrobené výbušné zařízení bylo údajně ukryto za zdí budovy, kolem které autobus projížděl. Mezi zraněnými je devět vietnamských turistů a jejich egyptský řidič.

Bomba vybuchla zhruba v 17:15 SELČ u silnice vedoucí k pyramidám, na místě vzdáleném asi čtyři kilometry od nich. Ihned tam vyrazili záchranáři a policisté, zraněné postupně převáželi do nedalekých nemocnic. Podle deníku The Telegraph se k útoku zatím nikdo nepřihlásil, policie případ vyšetřuje.

Egypt již mnoho let bojuje s islamistickými povstalci na Sinajském poloostrově. Násilnosti se příležitostně přelévají i na pevninu, kde se jejich terčem stává egyptská křesťanská menšina nebo právě zahraniční turisté.

Útok přichází v době, kdy se turistický ruch – klíčové odvětví egyptské ekonomiky – pomalu zotavuje po letech stagnace vyvolané politickou nestabilitou, která následovala po svržení bývalého prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011.

Podle agentury AP úřady po útoku pravděpodobně zesílí bezpečnostní opatření kolem kostelů v předvečer oslav kolem Nového roku a Vánoc, které v lednu slaví příslušníci koptské pravoslavné církve v Egyptě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video