(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Skočil z mola u hotelu a žralok zaútočil, popsal tragédii v Egyptě starosta

  • 427
Starosta letoviska Marsá Alam, kde v pátek žralok zabil českého turistu, vyvrátil některé informace, které v médiích k tragédii zazněly. Podle něj muž nešnorchloval, když k útoku došlo. Jen skočil z mola do vody. A odmítá i teorii, že žraloka přilákal dobytek hozený z lodi do moře. Egyptská vláda nařídila po žralokovi pátrat.

Neštěstí vyšetřuje egyptské ministerstvo životního prostředí a další experti. Žraloka se snaží v Rudém moři najít, řekl serveru Ahram Online Atef Wagdy, starosta Marsá Alam (prvotní informace o tragédii čtěte zde: Českého turistu zabil v Egyptě žralok).

S Wagdym hovořil deník Blesk. Podle starosty český turista před útokem nešnorchloval a nebyl ani nikde daleko od pláže: „Muž skočil z mola do vody a okamžitě byl napaden,“ prohlásil.

Naznačil také, že manželku mohl potkat stejný osud, útok ale zřejmě zahlédla. „Dokonce jeho žena stála na molu a asi za ním plánovala skočit. Ale žralok ho hned napadl, tak zůstala na molu,“ uvedl starosta resortu u Rudého moře.

Čech podle něj zemřel okamžitě, po prvním kousnutí. „Žralok ho stáhl dolů a trvalo nějakou dobu, než tělo vyplavalo nahoru,“ popsal Wagdy. Tělo Čecha nalezli poblíž místa útoku, neodplavalo, jak se o víkendu uvádělo. 

Žraloci se lidí bojí, útočí jen ve stresu, popisuje mořská bioložka

Tělo muže zůstává kvůli vyšetřování v Egyptě. Manželka a dvě děti přijely do Česka v sobotu. „Rodina se chtěla domů vrátit co nejdříve po tragédii, což jsme jim umožnili. Zatím nevíme, jak dlouho zůstane tělo muže v Egyptě. Podle našich dřívějších zkušeností jeho přeprava může trvat i několik týdnů,“ sdělil MF DNES Stanislav Zíma, marketingový ředitel cestovní kanceláře Exim Tours, s níž rodina na dovolenou jela.

Dobytek v moři? Nic takového, tvrdí starosta

Wagdy také popřel informace, že predátora mohla k letovisku přilákat loď s dobytkem, jejíž posádka vyhazovala mrtvé kusy zvířat do moře. „V Egyptě byla zadržena loď, která převážela dobytek a údajně, to máme z egyptských zdrojů, uhynulé kusy vyhazovala do moře. Což je věc, která je zakázána,“ uváděl o víkendu Zíma.

„Ne, ne, ne, nic takového. Objevuje se spousta spekulací kolem nehody. Ale musíme počkat, než získáme odpovědi od expertů, kteří celou věc prošetří. Potřebujeme vědecký průzkum, abychom věděli, co to bylo za žraloka a co se stalo,“ oponuje starosta.

Za posledních deset let zaútočili žraloci v Egyptě patnáctkrát, zemřeli při tom čtyři lidé. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video