Egyptský prezident Sísí při otevření druhé větve průplavu.

Egyptský prezident Sísí při otevření druhé větve průplavu. | foto: AP

Žádný sex, rouhání ani politika. Egyptský vůdce zavedl tvrdou cenzuru

  • 167
Vláda egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího během posledních tří let uvalila přísný dohled na veškerá média. Novináři, producenti i herci si stěžují, že cenzura je horší než za Mubarakova režimu. Podepisuje se to nejen na zpravodajství, ale i na oblíbených telenovelách.

Ještě nedávno byli Egypťané zvyklí, že v jejich milovaných telenovelách se rozebírají ožehavá společenská témata jako drogová závislost, policejní brutalita, homosexualita či sexuální zneužívání. 

Nic takového už v televizi neuvidí. Ve stomilionové zemi, která se může pochlubit největším filmovým průmyslem v arabském světě, dnes vládne jedna jediná vize. Je to ta prezidenta Sísího, vize egyptského vlastenectví a hrdinství.

Někdejší generál během posledních tří let pořádně utáhl šrouby. Média a zábavní průmysl dnes kontroluje nový regulační úřad, podle jehož nařízení nesmí seriály obsahovat žádný sex, rouhání ani politiku. Policie a bezpečnostní složky mohou být zobrazeny jen v pozitivním světle.

„Škody, které utrpěla egyptská média, jsou neuvěřitelné. Je to něco naprosto bezprecedentního,“ řekl agentuře Reuters politický aktivista a někdejší vydavatel Hišam Kassem. „Je to největší mediální katastrofa v dějinách Egypta. Kvalita je jim naprosto ukradená -  pokud nimi nesouhlasíš, tak tě vyhodí.“

Naši televizi řídí tajná služba

Sísího režim zahájil tažení proti svobodným médiím v dubnu roku 2016. Tehdy v Egyptě vypukly protesty proti záměru vlády vzdát se dvou ostrovů v Rudém moři ve prospěch Saúdské Arábie (více zde: Káhira přenechala Saúdům dva strategické ostrovy, Egypťané reptají). Když se ke kritice přidaly i některé noviny, zatkla policie dva novináře a obvinila je z šíření fake news. 

To byl jen začátek. Následující rok vznikla Nejvyšší rada pro regulaci médií, která dnes dohlíží nad veškerým zpravodajstvím i zábavním průmyslem. Vláda nechala zlikvidovat stovky zpravodajských portálů, nový mediální zákon z minulého roku jí dává možnost blokovat účty na sociálních sítích a trestat novináře za cokoliv, co označí za falešné zprávy.

Pro komunikaci se šéfredaktory vláda vytvořila dvě skupiny v aplikaci WhatsApp, skrze které je úkoluje, o čem a jak mohou psát. Když letos v dubnu explodovala před onkologickou nemocnicí v Káhiře bomba, která zabila dvacet lidí, tajná služba dala šéfům zpravodajství přes WhatsApp vědět: „O incidentu před onkologickým centrem není třeba širší zpravodajství... jen omezené.“ Média poslechla.

Při explozi v Káhiře zahynulo 19 lidí a 30 dalších utrpělo zranění (5. 8. 2019):

5. srpna 2019

Reportéři agentury Reuters získali řadu svědectví, podle nichž tajná služba nasadila své lidi přímo do televizních studií. Nejen že kontrolují produkci zpráv, účastní se i porad vedení. „Naši stanici prakticky řídí důstojníci tajné služby,“ posteskl si nejmenovaný zaměstnanec televizní stanice DMC.

Když seriály píše policajt

Sísího režim se dokonce sám pustil do showbyznysu. Egyptskému mediálnímu trhu dominuje společnost Jednotná skupina mediálních služeb, která vznikla teprve před dvěma lety a dnes kontroluje šest novinových titulů, čtrnáct televizních kanálů a čtyři rozhlasové stanice.

Vše napovídá tomu, že ji provozuje stát. V čele společnosti, která důsledně dodržuje pravidla vládní cenzury, sedí dva lidé s vazbou na egyptskou tajnou službu a dříve v ní dokonce figuroval šéf obávaného muchabarátu, generálmajor Abbás Kamel.

Podle agentury Reuters se však tvrdá cenzura může egyptskému vůdci vymstít. Jejím důsledkem jsou totiž nudné telenovely, na které se nedá dívat. Egypťané si začínají stěžovat, že Sísí je připravil o milovanou zábavu a čím dál víc z nich ladí opoziční televizní stanice vysílající z Turecka.

„Je to jako kdyby telenovely psal policajt,“ komentuje úpadek showbyznysu slavný egyptský herec Amr Waked. „Za celý svůj život jsem nikdy neviděl Egypt v tak hrozném stavu,“ dodává herec, který dnes žije ve španělském exilu, protože ho soud v jeho vlasti poslal kvůli „urážce státní instituce“ na osm let za mříže.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video