Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Egypťané toho o politice moc neví, ale svobodná volba prezidenta je baví

  6:26
V Egyptě začíná první kolo prezidentských voleb. Osmdesátimilionová země tak konečně začíná rozhodovat o nástupci Husního Mubaraka, kterého smetla loňská vlna arabských nepokojů. Proklamované první svobodné volby po šedesáti letech však zřejmě vyhraje jeden z kandidátů napojených na minulý režim.
Malba na káhirské zdi ukazuje dva kandidáty na prezidenta Šafíka a Músu

Malba na káhirské zdi ukazuje dva kandidáty na prezidenta Šafíka a Músu symbolicky v zákrytu za obličejem, jenž z poloviny tvoří tvář Husního Mubaraka a z poloviny polní maršál Tantáví (22. května 2012) | foto: Reuters

"Dobrý den. Koho budete volit?" Tak vypadá nová podoba pozdravu v Egyptě, říká nad šachovnicí v kavárně v dělnické čtvrti Káhiry padesátiletý inženýr Šafík Abdal Chálid. "Není tu nikdo, kdo nemluví o politice," dodává. "Ale nikdo o ní nic neví," tvrdí jeho protihráč, o trochu starší dovozce Husajn Zajíd.

Kdo skutečně povládne?

Někteří analytici upozorňují, že odchod mocné armády, která od pádu monarchie v roce 1952 tvoří páteř systému, může být jen zdánlivý. "Armáda je jedinou institucí v zemi, která funguje... zatímco policie se nedokáže zorganizovat, aby udržela pořádek," tvrdí podle televize al-Arabíja specialista zabývající se Egyptem Tewfik Aclimandos z pařížské univerzity. Otázkou zůstává i přesné vymezení pravomocí nového prezidenta. Ty by měla určit nová ústava. Shromáždění, které by mělo nový základní zákon připravit, ale zatím nevzniklo.

Už několik dní před prvními otevřenými prezidentskými volbami v dějinách arabského světa zasáhla Egypt kombinace vysokých sázek, napětí, zmatku a novinek v předvolební horečce, proti které finálové zápasy fotbalového mistrovství světa vypadají nudně, všímají si New York Times.

Na vybraného kandidáta se ptal dokonce i prodavač v obchodu s mobilními telefony, tvrdí americko-egyptský ředitel výzkumu v katarském analytickém středisku Brookings Doha Center Shadi Hamid. "Lidé jsou jako posedlí," řekl. "Zjišťujeme, že Egypťané, jak vidno, rádi volí."

"Jsi moc drsný, moc tě milujeme"

Nadšenci na internetu zveřejňovali domácí videa a vlastní písně o prezidentských kandidátech. "Ahmade Šafíku, jsi moc drsný, moc tě milujeme," zpívá se v songu o bývalém Mubarakově premiérovi. Píseň o Abdalu Munajmu Abúlovi Futúhovi, který kandiduje jako liberální islamista, zase velebí jeho nezávislost.

Podstatně formálnější a méně chytlavá je většina písní zasvěcených konzervativnějšímu kandidátovi islamistů Muhammadu Mursímu z Muslimského bratrstva. "Přišel s hrdiny, odborníky a vědci ze všech oblastí," praví se v jednom textu.

Z dvanácti uchazečů o funkci hlavy státu průzkumy favorizovaly především Mubarakovy muže - bývalého premiéra Ahmada Šafíka a bývalého ministra zahraničí a šéfa Ligy arabských států Amra Músu.

Oba sekulární kandidáti se v předvolební kampani opírali o politickou zkušenost a zemi sužované pokračujícími protesty a rostoucí kriminalitou slibovali stabilitu.

Na to by podle agentury Reuters mohli slyšet především obyvatelé egyptského venkova, kde je debata o demokratickém směřování země méně vzrušená než ve městech a kde se mnoha lidem stýská po autokratické vládě.

Získá Bratrstvo post pro sebe?

Své zástupce mají v prezidentském souboji také islamisté. Muhammada Mursího do boje vyslalo kdysi zakázané umírněně islamistické hnutí Muslimské bratrstvo, jemuž Mubarakův pád umožnil vystoupit z částečné ilegality.

Bratrstvo ale již ovládá parlament, a jak připomíná ČTK, v zemi se objevily obavy, že se snaží získat moc pro sebe. Více hlasů než Mursí by podle některých průzkumů mohl dostat nezávislý kandidát Abdal Munajn Abúl Futúh, který se po rozchodu s bratrstvem těší široké podpoře ultrakonzervativních salafistů i prodemokratických aktivistů a slibuje podporu umírněné formy islamismu.

První kolo asi nerozhodne

Průzkumy mezi voliči jsou ale v zemi novinkou a není jasné, do jaké míry jsou hodnověrné.

Nadpoloviční většinu nutnou ke zvolení hned v prvním kole, které probíhá ve čtvrtek a v pátek, pravděpodobně nezíská nikdo z uchazečů, mezi nimiž není žádná žena ani zástupce desetiprocentní křesťanské menšiny v zemi.

Asi 50 milionů voličů tak o Mubarakově nástupci rozhodne nejspíš ve druhém kole 16. a 17. června. Jméno prezidenta by podle agentury AP mělo být oznámeno 21. června.

Egypt je po Tunisku druhou zemí, kde se během loňské vlny protivládních povstání na severu Afriky a na Blízkém východě zhroutil autoritářský režim.

Profily favoritů

Abdal Munajn Abúl Futúh (60) - lékař a umírněný islamista, který byl loni vyloučen z Muslimského bratrstva za to, že oznámil kandidaturu. V rámci bratrstva byl řazen mezi reformátory, kteří oponovali konzervativnímu vedení, v letech 1987-2009 byl členem výkonného výboru bratrstva. Je populární mezi mladými, proreformními členy bratrstva, jehož členem byl od 70. let. Vystudoval na Káhirské univerzitě medicínu a poté působil v odborářském Svazu egyptských lékařů, kterému nyní předsedá. Izrael považuje za rasistický stát a hodlá revidovat egyptsko-izraelskou mírovou smlouvu, zabití Usámy bin Ládina charakterizuje jako "státní terorismus".

Muhammad Mursí (60) - šéf Strany svobody a spravedlnosti (FJP), kterou loni v dubnu založilo islamistické Muslimské bratrstvo. Pod jeho vedením vyhrála FJP jasně poslední parlamentní volby se ziskem 46 procent hlasů. Vystudoval inženýrství na Káhirské univerzitě, v roce 1982 získal doktorát na Jižní kalifornské univerzitě v USA. Tři roky poté se vrátil na univerzitu do Egypta. Mursí byl dříve členem výkonného výboru bratrstva a v letech 2000-2005 zasedal jako nezávislý v parlamentu.

Ahmad Šafík

Amr Músá

Abdal Futúh

Amr Muhammad Músá (75) - bývalý ministr zahraničí a exšéf Ligy arabských států (LAS). Jeden z nejpopulárnějších politiků Mubarakovy éry byl šéfem diplomacie deset let do roku 2001, kdy se stal na dalších deset let šéfem LAS. Působil od 60. let v diplomatických službách různě po světě, koncem 80. let byl velvyslancem v OSN. V očích příznivců si Músá, který byl s Mubarakem v červenci 1994 na oficiální návštěvě ČR, získal reputaci svými častými půtkami a nesouhlasem s některými Mubarakovými návrhy. Také hodlá revidovat egyptsko-izraelskou mírovou smlouvu a izraelskou politiku vůči Palestincům považuje za egyptskou "otázku národní bezpečnosti".

Ahmad Šafík (70) - letecký maršál a poslední Mubarakův premiér (od ledna do března 2011). Ve svých dvaceti letech vstoupil do egyptského letectva, kde to dotáhl až na velitele leteckých sil (1996-2002) s hodností leteckého maršála. Poté působil až do loňska jako ministr civilního letectví.

Další kandidáti: Chálid Alí, Abdalláh Ašal,Muhammad Sálim Ava, Híšám Bastavísí, Mahmúd Husam Galál, abú Izz Harírí, Husam Chajralláh, Hamdín Sabbáhí

Zdroj: ČTK

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...