Čeští archeologové odkryli v egyptském Abúsíru vápencovou hrobku vysoce...

Čeští archeologové odkryli v egyptském Abúsíru vápencovou hrobku vysoce postaveného úředníka z poloviny páté dynastie. | foto: Český egyptologický ústav

Češi odkryli v Egyptě hrobku superúředníka a vyřešili záhadu starověku

  • 121
Čeští archeologové odkryli v egyptském Abúsíru vápencovou hrobku vysoce postaveného úředníka z poloviny páté dynastie. Hodnostář jménem Kaires byl pohřben v oblasti, kde pochovávali pouze panovníky a členy královské rodiny. V hrobce nalezená socha vyřešila jednu ze záhad, uvedl Český egyptologický ústav.

Jméno Kaires bylo vyryto na stěnách, uvedl generální tajemník egyptské nejvyšší rady pro památky Mustafá Vazírí. Muž měl podle něj mnoho titulů a byl mimo jiné „hlavním dozorcem záležitostí krále“. 

Hrobka se podle webu Českého egyptologického ústavu nachází v srdci pyramidového pole v oblasti, kde byli vedle panovníků pochováváni pouze členové královské rodiny a nejvyšší představitelé státu z doby vlády páté dynastie.

Tým archeologů z ústavu v čele s Miroslavem Bártou v hrobce objevil také rozpůlenou žulovou sochu. Znázorňuje Kairese na malé židli bez zadní opěrky. Jeho tituly byly vyryty do žulové židle, označen byl například za Mistrova milovaného či za Tajného strážce ranního domu.

„Právě nález této sochy představuje řešení dlouholetého problému, zda staří Egypťané v době Staré říše ukládali sochy do pohřebních komor. Právě na základě tohoto objevu je zřejmé, že ano,“ píše se na webu

Další zajímavostí je podle ústavu konstrukce pohřební komory, kterou vyloupili již ve starověku. Byla totiž vybudována v otevřené jámě. „Po spuštění sarkofágu a vyzdění bočních stěn vápencovými bloky byla komora uzavřena několika obřími stropními bloky rovněž z vápence, z nichž každý váží nejméně osm až devět tun,“ uvedli výzkumníci. 

Archeologická mise podle Bárty bude pokračovat v odkrývání hrobky, napsal egyptský list Al-Masrí al-Júm. 

Česká egyptologie má díky desítkám odborníků výbornou pověst. Zasloužili se o to především vědci z Československého, nyní Českého, egyptologického ústavu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Těm se v Egyptě podařilo dosáhnout řady jedinečných objevů. K nejznámějším patří odkrytí nekropole v Abúsíru a objev šachtového hrobu „správce paláců a kněze předčitatele“ Iufaa. Pochlubit se mohou i odhalením hrobky kněze Inpunefera. Letos 1. října uplynulo 60 let od založení ústavu. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video