V Egyptě objevili pět tisíc let starý pivovar. Archeologové ho našli v lokalitě Abydos. (13. února 2021) | foto: Profimedia.cz

Lahodný mok pro obětní rituály. V Egyptě objevili 5 tisíc let starý pivovar

  • 4
Pět tisíc let starý pivovar objevili američtí a egyptští vědci ve známé archeologické lokalitě Abydos v Egyptě. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na šéfa egyptské Nejvyšší rady pro starožitnosti Mustafu Vazírího. Pivovar v této oblasti postavili v souvislosti s obětními rituály. Najednou se v něm mohlo vyrábět až 22 400 litrů piva.

Podle Vazírího pochází pivovar z doby krále Narmera, který je známý sjednocením Egypta na počátku raně dynastické doby (3150-2686 př.n.l.). Nalezen byl v pohřební lokalitě v Abydos, jež se rozkládá v poušti asi 450 kilometrů jižně od metropole Káhiry.

Archeologové na místě našli osm obřích „výrobních jednotek“, z nichž každá je 20 metrů dlouhá a 2,5 metru široká. V každé bylo ve dvou řadách asi čtyřicet velkých keramických mis. Ty se při výrobě piva užívaly k ohřívání směsi obilí a vody, prohlásil Vazírí.

Pivovar v této oblasti postavili proto, aby poskytoval pivo na obětní rituály. O užívání piva při těchto rituálech starých Egypťanů našli archeologové důkazy už dříve, řekl jeden z vedoucích archeologického výzkumu Matthew Adams z Newyorské univerzity. Podle Adamse se v Abydosu mohlo „naráz“ vyrábět 22 400 litrů piva.

Stanice BBC v roce 2018 uvedla, že zřejmě nejstarší pivovar na světě se zbytkem 13 tisíc let starého piva objevili vědci v prehistorické jeskyni v Izraeli poblíž města Haifa při průzkumu pohřebiště polokočovných lovců a sběračů z doby kamenné.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video