Češka pobodaná v Hurghadě zemřela

Češka pobodaná v Hurghadě zemřela | foto: iDNES.cz

Egypťané poslali do léčebny útočníka z Hurghady, který ubodal Češku

  • 59
Útočník, který před více než osmi měsíci v egyptském letovisku Hurghada smrtelně pobodal Češku a další dvě německé turistky, je pravděpodobně psychicky nemocný. Osmadvacetiletý muž byl v Egyptě umístěn do psychiatrické léčebny, potvrdilo v úterý podle agentury DPA státní zastupitelství v německém Hildesheimu.

Informace o psychické poruše útočníka údajně vyplývají z verbální nóty egyptského ministerstva zahraničí a ze sdělení příslušného egyptského státního zastupitelství.

Loni 14. července usmrtil Egypťan německé turistky ve věku 56 a 65 let na hotelové pláži několika bodnými ranami nožem. Kromě toho zranil další čtyři cizinky. Byla mezi nimi i 36letá Češka, která v nemocnici těžkým zraněním o několik dní později podlehla.

Egyptské úřady uvedly, že lékařská expertiza příčiny úmrtí české turistky ještě není k dispozici. Pitva obou Němek údajně prokázala, že zemřely na bodné rány. Muž se stále nachází ve vazbě.

Podle Egypta nebyl útočník radikální vyznavač islámu

Přesné pozadí útoku není dosud zcela vyjasněno. Vyšetřovatelé krátce po útoku informovali, že byl pachatel ve styku s takzvaným Islámským státem. Německé úřady sice dospěly k tomu, že šlo zřejmě o islamistický čin, Egypt však dnes hovoří především o tom, že útočník mohl mít psychické problémy.

Spolkový kriminální úřad (BKA) po krvavém činu na místo poslal vyšetřovatele. Těm jeden ze svědků řekl, že útočník křičel, že v Egyptě nemají cizinci a křesťané co dělat. Na Facebooku němečtí policisté našli osobní stránku Abdara Rahmána Šaabána abú Kúry. Měl na ní černou vlajku džihádistů a také odkaz na stránku vyzývající k boji proti „nevěřícím“. 

Podle BKA se tak nabízí podezření, že čin byl nábožensky motivován a pachatel při něm možná jednal na zadání další osoby či teroristické organizace. „Stále toho hodně hovoří pro islamistické pozadí útoku,“ napsal minulý týden německý týdeník Der Spiegel.

České ministerstvo zahraničí v úterý uvedlo, že neobdrželo žádnou informaci o tom, že je pachatel psychicky nemocný. Podobný poznatek nemá k dispozici ani české velvyslanectví v Káhiře. „Podle našich informací vyšetřování případu i nadále pokračuje,“ dodala česká diplomacie 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video