Zdravotníci převážejí pacienta z centra pro léčbu eboly v Butembo do běžné...

Zdravotníci převážejí pacienta z centra pro léčbu eboly v Butembo do běžné nemocnice poté, co se u něj ebola nepotvrdila. Mimochodem, od poslední rozsáhlé epidemie eboly v západní Africe se posunul vývoj vakcín proti viru. Od loňského léta konžští zdravotníci identifikovali tisíce lidí, kteří mohli přijít s nakaženými do kontaktu. Skoro 17 850 lidí bylo proočkováno. | foto: John Wessels/ Lékaři bez hranic

V Kongu zuří druhá největší epidemie eboly. Mrtvých je již přes 600

  • 44
Ebolou se v Kongu nakazilo už přes 1000 lidí, nynější epidemie je podle humanitárních pracovníků druhou největší, jaká byla dosud zaznamenána. Od minulého srpna na toto virové onemocnění v Kongu zemřelo nejméně 629 lidí. Počet nakažených výrazně stoupl minulý týden, a to o 58 případů, což je nejvíce za jediný týden od počátku roku.

„Epidemie už trvá bezmála sedm měsíců a v této fázi bychom měli být svědky ubývání případů, a nikoli jejich nárůstu,“ uvedla humanitární organizace International Rescue Committee (IRC), podle níž Kongo dosáhlo „tragického milníku“.

„Epidemie bude podle optimistické předpovědi trvat dalších šest měsíců. Podle realistického odhadu nás může čekat až rok boje s nemocí,“ odhaduje IRC.

Práci zdravotníků komplikuje nejistota a nedůvěra lidí podpořená šířením lživých informací. Několik zdravotnických zařízení bylo napadeno a nakažení pacienti se z nich dostali mezi zdravou populaci. 

Jen v únoru zaznamenala organizace Lékaři bez hranic (MSF) třicet útoků na zdravotníky. Někteří nemocní se klinikám patrně vyhýbají, a přispívají tím k šíření nákazy.

Ve východním Kongu, které je epidemií eboly zvlášť zasaženo, operují desítky ozbrojených skupin, některé z nich ale zdravotníkům umožňují podávat lidem vakcíny a nákazu monitorovat. 

Lékař v řadách záložáků chce bojovat proti chorobám jako je ebola

Organizace MFS varovala, že kontrola šíření eboly čelí atmosféře prohlubující se nedůvěry. Nedorozumění panují zejména kolem tak citlivé záležitosti, jako je nezbytnost zesnulé bezpečně pohřbít. Ebola se šíří prostřednictvím tělních tekutin infikovaných, mrtvé nevyjímaje.

Největší epidemie eboly postihla v letech 2013 až 2016 západní Afriku. Vyžádala si tehdy přes 11 000 obětí. Virem se nakazilo hlavně v Libérii, Sieře Leone a Guineji přes 28 000 lidí.

Epidemie eboly zasáhla v roce 2014 také Nigérii:

17. října 2014

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video