Džihádista John byl identifikován jako britský občan Mohammed Emwa.

Džihádista John byl identifikován jako britský občan Mohammed Emwa. | foto: Reuters

IS přiznal smrt Džihádisty Johna. Měl nadšení pro práci, truchlí

  • 235
Islámský stát potvrdil, že při útoku dronu v Rakká zahynul Mohammed Emwazi. Tento terorista se nechvalně proslavil jako Džihádista John, který na propagandistických videích vraždil rukojmí teroristů. Jeho smrt v listopadu oznámily Spojené státy.

Džihádistický časopis Dabiq vydal Emwaziho oslavný nekrolog, ve kterém ho tituluje Abu Muharib al-Muhádžir. „Upřímnost, ambice a nadšení pro práci stejně jako jeho kompletní obětování se Alláhovi mu zajistilo prominentní postavení, lásku a respekt mnohých,“ popisují redaktoři Dabiqu teroristu.

Džihádista John se účastnil bojů u Idlíbu i Rakká a nedaleko syrského Aleppa utrpěl střelná zranění do zad. Nakonec ho 12. listopadu 2015 zabil bezpilotní letoun. „Zemřel v autě, když ho zasáhl dron, která zničil auto a jeho okamžitě zabil,“ píše se v nekrologu, ve kterém se líčí celý životní příběh Emwaziho.

„Ctihodný bratr v mladém věku odjel s rodinou do Londýna, který postupně začal nenávidět i s tamními bezvěrci, jejichž zvyky byly na hony vzdálené chvályhodným hodnotám, na které byl tak zvyklý,“ uvádí dále džihádisté. Popisují také Emwaziho cestu k džihádu i to, jak jej postupem času začala sledovat britská zpravodajská služba MI5.

Popravčí ve službách islamistů

Mohammed Emwazi, který měl britský pas, se v řadách Islámského státu od roku 2014 chopil role popravčího západních rukojmích. Pocházel z rodiny, která žije střídavě v Británii a v Kuvajtu, a stál zřejmě za vraždami amerických novinářů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa a také britského humanitárního pracovníka Alana Henninga.

Islámský stát

Objevil se na videích natočených s těmito rukojmími IS před jejich zabitím. Ačkoli byl vždy až na oči pečlivě zamaskován, identifikován byl loni v únoru. Emwazi vystudoval vysokou školu a získal odbornost počítačového programátora. Podle amerických zdrojů se radikalizoval v roce 2009, kdy odjel na safari do Tanzanie.

Londýn loni v listopadu vyjádřil přesvědčení, že útok bezpilotního letounu na vozidlo z Emwazim byl úspěšný. S jistotou to ale rovněž nemohl potvrdit. Velká Británie údajně s USA těsně spolupracovala při sledování Emwaziho.

Islámský stát v novém čísle zveřejnili i grafiku se všemi útočníky, kteří se podíleli na pařížském masakru z 13. listopadu. Pod fotografií, jež je na pozadí panoramatu Paříže, je nápis: „Ať je Paříž lekcí pro ty národy, které by ji chtěly následovat.“

27. února 2015

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video