Džamal Chášukdží na archivním snímku z března 2018

Džamal Chášukdží na archivním snímku z března 2018 | foto: Profimedia.cz

CIA lže jako v Iráku, obvinil saúdský princ agenturu v kauze Chášukdží

  • 214
Vysoce postavený saúdský princ zpochybnil údajné zjištění americké CIA, že objednavatel vraždy novináře Džamála Chášukdžího byl přímo korunní princ Muhammad bin Salmán. O závěrech vyšetřování CIA informoval list The Washington Post, pro který Chášukdží pracoval.

Podle prince Turkího Fajsala americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA) nelze považovat za agenturu, která může dospět k věrohodným závěrům, napsala agentura Reuters.

„CIA nedodržuje nejvyšší standard, pokud jde o správnost při posuzování určitých situací. Příkladů je velké množství,“ řekl princ Turkí Fajsal, který byl v minulosti šéfem saúdskoarabské tajné služby a velvyslancem Rijádu ve Washingtonu.

Konkrétně zmínil zjištění CIA před invazí v roce 2003, že Irák má k dispozici chemické zbraně. Dva roky na to totiž CIA potvrdila, že v zemi nenalezla žádné zbraně hromadného ničení.

„To bylo to nejvíc do očí bijící nepřesné a nesprávné posouzení situace, které vedlo k rozsáhlé válce s tisíci mrtvými,“ uvedl saúdský princ s tím, že nechápe, že ještě CIA ve Spojených státech nesoudí. „To je má odpověď na jejich zhodnocení toho, kdo je vinen a kdo ne a kdo to na konzulátu v Istanbulu udělal,“ dodal.

24.listopadu 2018 v 16:28, příspěvek archivován: 24.listopadu 2018 v 16:41

#Brève Le prince #Turki al #Faisal a déclaré à l'AP que le meurtre de l'écrivain #JamalKhasoggi dans le consulat du royaume à #Istanbul le mois dernier est "un incident inacceptable qui ternit et gâche le long bilan de la position de l'Arabie saoudite dans le monde". https://t.co/I7e5dNfuEI

Chášukdží byl brutálním způsobem zabit na konzulátu v Istanbulu 2. října. Saúdská Arábie vraždu přiznala se zpožděním, původně ji popírala. Dodnes se nenašlo tělo a Rijád odmítl jakýkoli podíl korunního prince Muhammada bin Salmána. Vražda vyvolala mezinárodní skandál a napětí ve vztazích mezi Rijádem a Ankarou i západními zeměmi včetně USA.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue