Test dvojí kvality potravin, které provedlo slovenské ministerstvo zemědělství.

Test dvojí kvality potravin, které provedlo slovenské ministerstvo zemědělství. | foto: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky

Dvojí kvalita potravin je výmysl, jste jen frustrovaní, vzkazuje Západ

  • 1371
Zatímco pro Čechy byla dvojí kvalita potravin jedním z hlavních témat voleb do Evropského parlamentu, západ Evropy stále není zcela přesvědčen, že se jedná o skutečný problém. Podle článku britského magazínu The Economist, který ve věci zpovídal české občany, rozdíly ve složení potravin existují „pouze v hlavách spotřebitelů“ z východní Evropy.

V eurovolební sobotu sdílel britský magazín The Economist na sociálních sítích článek z roku 2017, který k té příležitosti opatřil novým titulkem: „Proč je důležité, že si Východoevropané myslí, že jim prodávají horší Nutellu?“ Ke kvalitě potravin v textu promlouvá hned několik Čechů.

„Zdeněk Kuklík se zapřisáhl už nikdy nekupovat dětskou výživu v českých obchodech. Proč? Protože když ji jednou koupili svému dítěti, okamžitě ji vyplivlo,“ cituje sloupek muže z Ústí nad Labem.

Další Čech zase údajně popisuje lepší chuť čokolády Milky koupené za německými hranicemi „gesty téměř italské okázalosti“, přestože o rozdílné receptuře nemá důkazy. 

Oba muži podle prestižního magazínu The Economist trpí utkvělou představou. Podezření na dvojí kvalitu potravin má údajně v „postkomunistických zemích dlouhou tradici“, již podle autora ochotně podporují příhraniční obchody, které si tak lákají „frustrované zahraniční zákazníky.“ Šanci přiživit se na této iluzi údajně spatřili také politici, kteří právě proto podle The Economist řeší dvojí kvalitu výrobků v Evropské Unii.

„Rámováním celé věci jako problému Evropy se východní vlády snaží odvrátit pozornost od vlastních neúspěchů doma,“ píše v článku Jeremy Cliffe, který je v The Economist autorem sloupků Charlemagne. Fakt, že problém dvojí kvality potravin adresoval v červnu 2017 i Evropský parlament, britský autor označil za zdvořilost západních lídrů tváří v tvář prapodivné debatě o chuti Nutelly.

První testy přitom prokázaly rozdíly v kvalitě potravin již v roce 2011 na Slovensku. Výsledky následně opakovaně potvrdily četné studie v České republice, Maďarsku, Chorvatsku či Bulharsku. Z posledního velkého testu v Česku v roce 2018 podle ČTK vyplynulo, že z 21 testovaných produktů jich bylo jedenáct zcela odlišných, sedm bylo stejných a tři se lišily mírně.

Přeháněný problém

The Economist se nicméně minulou sobotu rozhodl sporný článek znovu pustit do oběhu. I přesto, že Evropská komise letos v dubnu stanovila, že dvojí kvalita produktů napříč státy EU je palčivým problémem odporujícím unijnímu právu. V budoucnosti dokonce firmám mohou hrozit vysoké pokuty (psali jsme zde).

Na sociální síti Facebook tak článek vyvolal reakce několika desítek lidí z bývalého východního bloku, kteří text označovali za zavádějící či chybný. „Laboratorní testy potvrdily, že jde o fakt, přestaňte tento blahosklonný článek sdílet,“ komentovala test Michaela Niševová z Bulharska a přidala i několik odkazů na studie kvality. 

Myslíte si, že potraviny na Západě jsou kvalitnější?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 7. června 2019. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 16179
NE
NE 663

Objevili se však i lidé argumentující opačně. „Jsou to základy ekonomie. Východní Evropa je chudší, takže si nemůže dovolit lepší suroviny. Tečka. Jestli chcete lepší produkt, zaplaťte si za něj,“ komentoval článek uživatel McIntosh Cooey z Británie. „Druhý a třetí svět mívá horší zboží dost často,“ uvedla Sylvia Carolová z Kanady.

Úplný zákaz dvojí kvality neprošel. Europoslanci schválili mírnější verzi

Odpověď na titulkovou otázku, tedy proč má být podezření Východoevropanů vůbec podstatné, spočívá podle autora v upozornění na přetrvávající ekonomickou zaostalost Východu. Cliffe poukazuje na to, že východní Evropa se Západem stále nestihla srovnat výši platu, a také trpí odlivem zkušených pracovníků. 

„Výplata nebo jídlo, obava je jedna a ta samá. Mezinárodní společnosti berou Východoevropany zkrátka,“ píše britský autor a vyzývá západní lídry, aby k obavám bujícím v bývalém východním bloku nebyli zcela slepí. Dodává však, že východní vlády nemohou od Západu očekávat příliš sympatií ohledně „s nadšením přeháněného problému.“

Redakce iDNES.cz autora článku kontaktovala, jeho vyjádření se do publikování tohoto textu nepodařilo získat.

Dvojí kvalita potravin je problém konkrétních producentů, řekl Pavel Poc:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video