Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 11. 10. 2001 7:07

Dvaadvacátý den po útoku na USA

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| den předchozí - 2.10. | den následující - 4.10. |

STŘEDA 3. ŘÍJNA
21:54
Pákistán využíval táborů pro výcvik teroristů v Afghánistánu k přípravě separatistických povstalců v indickém Kašmíru, na který si Pákistán činí nárok. Při slyšení v zahraničním výboru Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu to uvedli bývalí činitelé OSN a CIA.
21:53
Německý kancléř Gerhard Schröder večer seznámil novináře s některými požadavky USA, se kterými se obrátili na své spojence z NATO. Podle agentury AFP opatření obsahují ochranu amerických zařízení v členských zemích aliance, souhlas s využíváním jejich vzdušného prostoru, kontrolu tohoto prostoru a spolupráci zpravodajských služeb. Schröder během tiskové konference řekl, že další opatření z amerického seznamu zatím zůstávají tajná.
21:40
Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky dospěl s nevládními organizacemi z oblasti Perského zálivu k dohodě týkající se afghánských uprchlíků. Kromě jiného se 18 organizací a UNHCR zavázaly, že se koordinovaně postarají o 1,5 milionu běženců.
21:02
Příslušníci amerických sil provádějí výcvik uzbeckých vojáků u hranice s Afghánistánem. Uvedla to ruská televize televize TV-6, která večer přinesla záběry anglicky mluvících mužů v uniformách ve společnosti uzbeckých vojáků. Podle televize jde o agenty z Arizony. Jeden ze cvičitelů oblečený do maskovací uniformy prostřednictvím tlumočníka anglicky vysvětloval uzbeckým vojákům, jak se mají chovat v uzavřené místnosti a jak ukládat nálož. Televize uvedla, že americké dopravní letouny přepravují vojáky na jih Uzbekistánu do pohraničního města Termez. Údajně by se mělo jednat o tisíc příslušníků americké armády. Podle dalších nepotvrzených informací zvláštní oddíly několika západních zemí jsou již v Afghánistánu.
21:00
Vláda dnes jednala o seznamu požadavků, které USA předložily NATO v souvislosti s očekávanými odvetnými kroky po zářijových teroristických atentátech. "Vláda vyslechla informace ministrů zahraničí Jana Kavana a obrany Jaroslava Tvrdíka," řekl ČTK po zasedání kabinetu bez dalších podrobností jeho mluvčí Libor Rouček.
20:58
Časové okno pro zahájení vojenské akce v Afghánistánu pod vedením Spojených států se rychle zužuje a některé skutečnosti naznačují, že případný úder by mohl přijít kdykoli počínaje začátkem příštího týdne. S odvoláním na vojenské a politické experty o tom dnes z Bruselu píše agentura Reuters.
20:41
Nejvyšší představitel afghánského hnutí Taliban mulla Muhammad Umar vyzval bohaté muslimy, aby financovali svatou válku, a ostatní věřící k boji proti "křižáckému tažení" Západu do Afghánistánu. "Pouhé podezření", jež vznášejí USA proti Usámovi bin Ládinovi kvůli atentátům na New York a Washington, podle Umara neospravedlňuje chystané útoky na bin Ládina ani na Afghánistán, kde se bin Ládin skrývá.
20:30
Čeští občané podporují účast ČR v ozbrojeném boji proti původcům zářijového atentátu v USA. Vyplývá to z bleskového průzkumu, který pro TV Nova zpracovala agentura TNS Factum.
20:21
Americké televizní stanice ztratily na reklamě v prvním týdnu po teroristickém útoku kvůli téměř nepřetržitému zpravodajství 312,2 milionu dolarů. Oznámila to internetová publikace The Hollywood Reporter s odvoláním na průzkum newyorské společnosti CMR, zabývající se sledováním reklamy.
19:51
Americké federální úřady stahují z internetových stránek citlivé informace o chemických zařízeních, trase potrubního vedení a jaderných elektrárnách, aby je nemohli využít teroristé k případným útokům.
19:49
Většina voličů amerického státu New York si přeje, aby bylo v nějaké formě obnoveno Světové obchodní středisko zničené při teroristických útocích 11. září. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu univerzity Quinnipiac v hlavním městě státu New York Albany. 63 % respondentů přeje, aby bylo centrum obnoveno, 28 % je proti. Zatím nepadlo žádné oficiální rozhodnutí, i když prezident Bush, starosta New Yorku Giuliani i guvernér státu New York stavbu na místě cebtra podpořili.
19:25
Spojené státy měly množství náznaků, že se chystají teroristické útoky proti cílům na svém území, ale tyto informace nebyly dostatečně jasné, aby mohly zabránit útokům 11. září. V rozhovoru, který dnes otiskl list The New York Times, to řekl americký ministr zahraničí Colin Powell.
18:46
Afghánské ženy se svými podvyživenými dětmi
18:21
Americký ministr obrany Donald Rumsfeld přiletěl do Saúdské Arábie. Ta bude první zastávkou jeho několikadenní cesty, při níž navštíví také Omán, Egypt a Uzbekistán. Cílem jeho mise je upevnit vojenskou i diplomatickou alianci proti terorismu.
18:10
Vězeňská služba má pro případ krizových situací a mimořádných událostí připraveny evakuační plány a podrobné směrnice, jak mají pracovníci věznic za těchto okolností postupovat. "Pokud jde o plynové masky, má vězeňská služba k dispozici pro vězněné osoby a zaměstnance jejich přiměřené množství," uzavřela Havlíčková.
18:08
Muslimský teolog Júsuf Karadaví varoval Spojené státy před nebezpečím "velké války, která postihne nevinné", v odvetu za teroristické útoky z 11. září. Karadaví to řekl na křesťansko-muslimské konferenci, která dnes začala v Římě, svolána narychlo z iniciativy katolické organizace Společenství svatého Jiljí.
17:41
Hnutí Taliban oznámilo, že zadržená britská novinářka Yvonne Ridleyová, která v pátek prošla v převleku na afghánské území, spáchala vážný zločin, a nevyloučilo, že je členkou zvláštních jednotek. "Jak to, že si přišla v takovéhle situaci bez dokladů a navzdory zákazu vstupu do Afghánistánu pro zahraniční novináře?" řekl talibanský ministr informací Kudratulláh Džamál. "Musela mít nekalé úmysly, " dodal.
17:21
Francouzský premiér Lionel Jospin uvedl, že Francie si přeje se "plně podílet na definici politických cílů a na plánování akcí", pokud se na ní bude požadovat vojenská účast v boji proti terorismu. Zdůraznil také solidaritu Francie se Spojenými státy.
16:22
Maďarská strana spravedlnosti a života (MIÉP), kterou vede krajně pravicový spisovatel István Csurka, dnes zahájila podpisovou akci proti blížící se americké vojenské akci, jež má být odplatou za vražedné teroristické útoky v USA z 11. září.
16:21
Rusko dnes údajně obdrželo důkazy účasti Usámy bin Ládina na teroristických útocích proti USA. Agentura Interfax citovala velvyslance USA v Rusku Alexandra Vershbowa, podle něhož tato zpráva byla předána ruskému ministerstvu zahraničí. - USA požádaly NATO o pomoc
16:06
Agentura Interfax citovala velvyslance USA v Rusku Alexandra Vershbowa, podle něhož Rusko obdrželo od Spojených států důkazy o účasti Usámy bin Ládina na teroristických útocích proti USA. Poradce ruského prezidenta Sergej Jastržembskij v úterý vyjádřil naději, že informace, které USA poskytly svým spojencům v anglicky mluvících zemích, Velké Británii, Austrálii a také Japonsku, které svědčí o účasti bin Ládina na útocích 11. září, budou poskytnuty také Rusku.
16:08
USA poprvé požádaly NATO o pomoc v mezinárodním boji proti terorismu. Aliance vypracovává plán dalšího postupu včetně vojenské podpory. V úterý začal platit článek 5 o vzájemné pomoci při napadení členů NATO. - USA požádaly NATO o pomoc
15:45
Také Francie již nemá pochybnosti, že za teroristickými útoky na USA stojí Usáma bin Ládin. Mluvčí prezidenta Jacquese Chiracka řekla, že důkazy, které Francie nashromáždila od NATO a Spojených států, mluví jasně proti bin Ládinovi.
15:30
Tádžikistán popřel zprávy o tom, že by se Spojené státy na jeho základnách přípravovaly na odvetnou operaci vůči afghánskému vládnímu hnutí Taliban. Uzbekistán, kam se chystá na návštěvu americký ministr obrany Donald Rumsfeld, zachovává v této věci mlčenlivost. List The Washington Post informoval, že do těchto dvou bývalých sovětských republik hraničících s Afghánistánem dorazila více než tisícovka příslušníků americké pěchoty.
14:33
Na kontě Českého červeného kříže, který 12. září vyhlásil veřejnou sbírku na oběti teroristických útoků ve Spojených státech, jsou už dva miliony korun. na kontě obětí jsou už miliony
14:28
Letadla západních spojenců bombardovala dva posty irácké protivzdušné obrany 360 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu. Je to už třetí takový útok za posledních šest dnů.
Afghánská holčička
13:47
Pákistán začal zkoumat důkazy, které mu poskytly Spojené státy o spojitosti Usámi bin Ládina s útoky v New Yorku a ve Washingtonu z 11. září. "Dnes jsme dostali jistý materiál, který studujeme," řekl mluvčí ministerstva na tiskové konferenci na otázku, zda Islámábád obdržel nějaké důkazy. - USA pouštějí důkazy o Ládinovi do světa