V Duisburgu postavili největší hrad z písku, měří skoro sedmnáct metrů

  • 9
V německém Duisburgu postavili nadšenci obří hrad z písku, který je největším svého druhu na světě. Podle magazínu Spiegel to v pátek na místě potvrdil zástupce Guinnessovy knihy rekordů. Hrad je vysoký 16,68 metru a tým sochařů na něm pracoval skoro měsíc.

Zatím nejvyšší pískový hrad, který sahal do výšky 14,84 metru, postavili letos v únoru v Indii.

Na obří pískové stavbě pracovalo více než tři týdny 19 sochařů z desítky zemí světa. Spotřebovalo se na ni přes 3 500 tun písku. Hrad je vyzdoben řadou postav a reliéfů, vidět je na něm například velká sfinga z egyptské Gízy, benátský most Ponte di Rialto či náhrobek Elvise Presleyho.

Do Duisburgu v pátek přijel zástupce Guinnessovy knihy rekordů, který výšku pískové stavby změřil laserem. Podívat se na hrad přišly asi tři tisíce zvědavých diváků.

Stejný tým sochařů se o světový rekord neúspěšně pokusil už loni. Letos použili autoři jiný druh písku, velmi jemný, křemičitý. „Tentokrát to nespadlo, protože kvalita písku je lepší než minule, také počasí nám přálo,“ řekla agentuře Reuters Ukrajinka Jevgenija Kolotová.

Hrad z písku by měl v duisburgském Landschaftsparku stát minimálně do 24. září.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video