Najíte se až v ráji. IS cvičí dětské vojáky, trápí je hladem i Koránem

  19:59
Krutým praktikám Islámského státu neunikly ani jezídské děti. Islamisté se je v zajetí pokoušeli převychovat a udělat z nich sebevražedné atentátníky. Trýznili je hladem i mučením. Těm, kterým se podařilo uprchnout, vzpomínky na zajetí ničí život. Spolu s rodinami přebývají v uprchlických táborech v Iráku a doufají v konec války.

Akram nyní žije v uprchlickém táboře. | foto: AP

„Dokonce i tady se pořád bojím,“ sdělil reportérům AP 17letý Ahmed Amín Koro, který nyní žije s matkou a dvěma sourozenci v uprchlickém táboře Esjan na severu Iráku. „Nemohu pořádně spát, pořád je vidím ve snech,“ popisuje vzpomínky na bojovníky Islámského státu. Podobné zkušenosti mají stovky dalších chlapců z irácké jezídské komunity.

Zrozeny pod vlajkou chalífátu. Děti bez dokumentů čelí temné budoucnosti

Když islamisté v srpnu 2014 vtrhli do vesnice Hardan, Ahmedovi bylo čtrnáct let. Jeho rodina se pokusila utéct. Do auta se však všichni nevešli. Ahmed a jeho 13letý bratr proto počkali za městem, otec chtěl mezi tím odvézt zbytek rodiny do bezpečí. Pro Ahmeda se měl vrátit. Už se však neukázal. Bojovníci Islámského státu Ahmeda a několik dalších lidí zajali.

Zajatce odvezli do města Tal Afar na severu Iráku, zde je drželi spolu s dalšími chlapci. Dospělé muže oddělili. „Pak si vybírali dívky, které se jim líbily. Pamatuji si, jak plakaly, stejně tak jejich matky. Museli je vytrhávat z náručí matek,“ vzpomíná Ahmed. Islamisté podle něj působili děsivě. „Nikoho takového jsem nikdy neviděl. Byli to velcí vousatí muži, vypadali jako monstra,“ popsal.

Sedmnáctiletý Ahmed Amín Koro si zažil převýchovu v chalífátu
Sedmnáctiletý Ahmed Amín Koro si zažil převýchovu v chalífátu

Chlapce islamisté později přesunuli do věznice ve městě Badúš nedaleko Mosulu, kde je drželi asi patnáct dní. Příděly jídla byly minimální. Chlapci navíc po jídle vždy usnuli. Ahmed si myslí, že je islamisté uspávali pomocí sedativ. Netrvalo dlouho a jezídští chlapci se dostali do převýchovných programů. Islamisté je učili modlitby a radikální výklad islámu. Nutili je, aby se stali muslimy.

Jak na stínání hlav a používání sebevražedné vesty

Po výuce Ahmed směřoval do výcvikového tábora ve městě Tal Afar. Jeho den začínal modlitbou a vojenskou instruktáží. Chlapci se učili střílet z AK-47 i pistolí. Na obrazovkách sledovali instruktážní videa k použití sebevražedných vest či správnému stínání hlavy, zbytek dne padl na studium Koránu.

Děti v sebevražedných vestách a zákaz pláče. IS cvičí štěňata chalífátu

„Říkali nám, že pokud budeme bojovat proti bezvěrcům, budeme se muset odpálit a zabít je všechny,“ popisuje Ahmed. Chlapci měli později putovat do ciziny kvůli studiu arabštiny. „Říkali nám, že už nejsme jezídi, ale že teď patříme k nim,“ vzpomíná.

Po devíti měsících v zajetí se rozhodl utéct spolu se svým bratrem a bratrancem. Podařilo se jim nepozorovaně zmizet z výcvikového tábora. Bratrance islamisté později dopadli, bratři se však schovali v mešitě a spolu s několika dalšími lidmi se v noci vydali na cestu. Po devíti dnech a 90 kilometrech se dostali až k pohoří Sindžár, kde je zachránily kurdské jednotky.

Akram se snaží zapomenout na hrůzy Islámského státu.

Podobný osud potkal také Akrama Rašo Chalafa. Islamisté přišli do jeho vesnice, když mu bylo pouhých sedm let. Při útěku začali islamisté střílet na automobil jeho rodiny. „Moje maminka spadla, trefili i mě. Tady mám ještě vidět stopy po střelách a střepinách,“ ukazuje následky útoku islamistům. Ti ho se zraněními břicha převezli do Mosulu, kde podstoupil operaci. O své rodině od té doby neslyšel.

Když se ho reportéři zeptali, zda měl v zajetí strach, odpověděl: „Měl jsem příliš velký hlad na to, abych se bál.“ Chlapec skončil v syrské baště Islámského státu, městě Rakká. Islamisté tam na dětské zajatce házeli míčem. Pokud se někdo rozbrečel, začali ho mlátit. Kdo pláč zadržel, dočkal se pochvaly. „Jednou z tebe bude sebevražedný útočník,“ povídali věznitelé.

Akram ukazuje zranění po přepadení bojovníky Islámského státu.

„Říkali, že jsou naši přátelé, děti ale byly k smrti vystrašené,“ popisuje Akram, který nyní žije v uprchlickém táboře Kabarto nedaleko iráckého města Dahuk. „Tvrdili, že až vyrosteme, vyhodíme se do povětří, že je to boží vůle. Některé děti to odmítaly. Pak se jich ptali, jestli se chtějí dostat do ráje,“ popisuje chlapec. Sedmiletý Akram byl na výcvik příliš slabý, stal se proto sluhou dospělých bojovníků.

Výkupné za svobodu

Po dvou letech Akramův strýc Hasar Hadži Hasan obdržel na Facebooku vzkaz od Islámského státu. Na fotografii byl malý chlapec navlečený do černého oblečení. Pod fotografií byla nabídka. Za 10 500 dolarů propašujeme Akrama do bezpečí. Islamisté se tímto způsobem stále častěji snaží lepit díry ve skomírajícím rozpočtu (více o ekonomických problémech IS zde).

B jako brokovnice. Islámský stát vyučuje abecedu přes mobilní slabikář

Rodina chlapce si půjčila peníze od příbuzných v Německu. Po zaplacení islamisté Akrama odvezli ke kontrolnímu stanovišti kurdských sil. S rodinou se znovu setkal po dvou letech a třech měsících od únosu.

Ani v bezpečí se však klidu nedočkal. Jeho strýc popisuje, jak Akram trpí nočními můrami a úzkostmi. Podobně je na tom i jeho bratr. „Někdy jsou agresivní a mlátí ostatní děti. Duševně na tom nejsou dobře,“ popisuje. Spánek Akrama prý narušují ozbrojenci z Islámského státu. „Když jdu spát, ve svých snech je vidím, jak říkají, abych šel s nimi. Pak se probudím a už nemohu spát,“ tvrdí chlapec.

Odkaz islamistů pronásleduje také Ahmeda. Podobně, jako mnozí další, dochází pravidelně k psychologovi. „Snaží se ulehčit mojí duši, chce mě vzít do časů před Islámským státem. Snaží se ze mě dostat moje obavy,“ popisuje Ahmed. Na noční můry se snaží zapomenout ve škole. Nejraději má angličtinu. Ve volném čase provozuje v uprchlickém táboře malý obchod s oblečením.

O své budoucnosti má překvapivě jasno. „Až vyrostu, pomstím se Islámskému státu,“ tvrdí. Podobné cíle má i Akram. Na otázku, co chce dělat, až vyroste, rázně odpoví: „Bojovat s Islámským státem.“

Paví národ

Etnicky jsou to Kurdové, sami se ale pokládají za zcela svébytný národ, který svůj původ neodvozuje od Evy, ale pouze od Adama - první muž a první žena totiž prý soutěžili, kdo dokáže počít sám. Výsledkem Adamovy snahy jsou údajně právě jezídé.

Po celou dobu své existence čelí vyhlazování. V Iráku je jich zhruba 500 tisíc, jednotlivé odhady se ale značně liší. Významné komunity jezídů žijí i v Sýrii a Turecku, v Evropě jich je nejvíc v Německu.

Jejich náboženství se v dnešní formě zformovalo pravděpodobně ve 12. století, zná křty, obřízku, kasty i reinkarnaci. Není možné k němu konvertovat, stejně jako pro jezídy není možné uzavřít sňatek mimo jejich náboženství.

Jezídé věří, že svět stvořil Bůh, nyní však běh věcí ovlivňují andělé. Za jednoho z hlavních považují „pavího anděla“, jinak též Šajtána, který se objevuje v křesťanství i islámu. Tam je však považován za padlého anděla (Satana). Pro jezídy je naopak ztělesněním boží moudrosti a dobra.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Kňažko: Demagog Fico ničí vztahy s ČR. Na Slovensku tvoří proruskou autokracii

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Král Karel III. zemřel, psala ruská média bez ověření. Zakročila ambasáda

19. března 2024  10:56

Ruská média vyvolala v pondělí odpoledne kontroverze, když vyslala do světa falešnou zprávu o smrti...

Usekni si nohu, vyhneš se odvodům. Rusové „radili“ Evropě lživými e-maily

19. března 2024  10:47

Bezpečnostní experti odhalili dezinformační kampaň cílící na Ukrajince. Morálku jim měly nalomit...

Lupič v červené bundě se snažil ženě sebrat kabelku, natočila ho kamera

19. března 2024  10:38

V Praze 6 se neznámý muž v červené bundě pokusil zezadu okrást ženu o kabelku. Té se podařilo...

První cesta v novém funkčním období. Putin v květnu vyrazí do Číny

19. března 2024  10:32

Ruský prezident Vladimir Putin se v květnu vydá na návštěvu Číny, kde se setká se svým protějškem...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...