Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 26. 9. 2001 12:05

Druhý den po útoku na USA

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| den předchozí - 12.9. | den následující - 14.9. |

Hledáte příbuzné v USA? Speciální telefonní linka ministerstva zahraničí pro všechny, kteří pátrají po příbuzných či známých v New Yorku či Washingtonu: 02/24 18 27 40 a 24 18 25 51. V provozu je i bezplatná linka: 0800 200 000.

ČTVRTEK 13. ZÁŘÍ 2001
23:46
Fedrální úřad pro letectví zastavil všechny lety do New Yorku kvůli aktivitám FBI, hlásí agentura Reuters.
23:42
V budově Kapitolu ve Washingtonu probíhá evakuace. Vyklizení budovy amerického senátu nařídila policie kvůli hrozbě bombovým útokem.
23:33
CNN popřela svou původní informaci, že záchranáři v troskách WTO objevili pět živých hasičů. Hasiči, kteří byli omylem reportérem CNN označeni za zachráněné, sami pátrali v troskách po obětech. Zpráva CNN o hasičích byla mylná
23:13
Televize CNN hlásí, že v troskách Světového obchodního centra v New Yorku zahynuli čtyři občané Německa.
22:58
Americké úřady hlásí po útocích v New Yorku 94 nalezených těl a 3800 zraněných. Záchranné práce stále pokračují.
22:42
Záchranáři nalezli v troskách letadla, které se ze zatím neznámých příčin v úterý zřítilo v Pensylvánii, černou skříňku. Nyní ji zkoumají. Jedna z verzí hovoří o tom, že letadlo z bezpečnostních důvodů sestřelili sami Američané.
22:29
Mezinárodní letecká asociace odhaduje škody světových leteckých společností po útocích na USA na 10 miliard dolarů.
22:19
Afghánské vládní rádio ohlásilo, že Taliban je připraven postavit Usáma bin Ládina před islámský soud v případě, že spojené státy předloží důkaz o jeho podílu na úterních útocích v USA. - USA: Hlavním podezřelým je Ládin
22:03
Britská policie zatkla na londýnském letišti Heathrow muže, kterého podezřívá z terorismu. Odmítla sdělit, zda má něco společného s útoky na USA. O tom nebudeme spekulovat, řekl mluvčí Scotland Yardu.
21:37
Akciová burza v New Yorku (NYSE) obnoví obchodování až v pondělí. Obchody přitom budou zahájeny v 9:30 EDT (15:30 SELČ). Přerušení obchodování od úterních útoků na USA bylo nejdelší za posledních více než 80 let.
21:36
Prezident Václav Havel přijal na Hradě ředitele zpravodajských služeb. Ti jej informovali o aktuální situaci po úterních teroristických útocích proti Spojeným státům.
21:09
Ze stejného důvodu jako letadlo společnosti Alitalia se musel na letiště v Lisabonu vrátit také portugalský Airbus 340 společnosti TAP-Air. - V pátek čeká USA den smutku
20:59
Americký úřad pro letectví potvrdil, že USA přijímají mezinárodní lety pouze amerických společností, hlásí agentura Reuters. - V pátek čeká USA den smutku
20:55
Italská letecká společnost Alitalia musela otočit po hodině letu svůj první stroj směřující do USA po otevření tamního vzdušného prostoru v 17:00. Federální letecký úřad Spojených států v 18 hodin vzdušný prostor opět uzavřel, tvrdí představitelé Alitalia. - V pátek čeká USA den smutku
20:40
Tradiční obří techno party, která se v sobotu měla uskutečnit u Eiffelovy věže v Paříži, byla zrušena. Policie o tom rozhodla v rámci posílených bezpečnostních opatření, která přijala Francie v souvislosti s úterními teroristickými útoky na Spojené státy.
20:35
Budova společnosti American Express v Manhattanu hrozí zřícením a byla proto evakuována. Mrakodrap stojí nedaleko trosek WTC.
20:16
Americké stíhačky podle CNN hlídají vzdušný prostor nad největšími městy USA.
20:11
Rusko podpoří mezinárodní úsilí o boj proti terorismu všemi prostředky, včetně vojenských. V Moskvě to oznámil ministr zahraničí Igor Ivanov.
19:55
Poprvé po úterních teroristických útocích Spojené státy dnes od 17:00 SELČ znovu otevřely svůj vzdušný prostor pro komerční i soukromá letadla. Oznámil to americký ministr dopravy Norman Mineta.
19:51
Policisté po 11. hodině přijali anonymní hlášení o uložení bomby v budově velvyslanectví státu Palestina v Praze 7 - Troji. Prostory úřadu za provozu prohledali. Žádnou výbušninu nenašli.
19:45
Unesené letadlo, s nímž pachatelé narazili do budovy Pentagonu ve Washingtonu, nejdříve v prostoru hlavního města kroužilo nad Kapitolem, což je sídlo amerického parlamentu, a poté podél třídy Mall zamířilo k Bílému domu, sídlu prezidenta. Oznámil to předseda kongresového podvýboru pro letectví John Mica.
19:42
Americký ministr zahraničí Colin Powell potvrdil, že USA považují za hlavního organizátora úterního teroristického útoku Usámu bin Ládina, který údajně žije v Afghánistánu. - USA: Hlavním podezřelým je Ládin
19:35
Zákaz přeletů v nízké výšce nad Londýnem, přijatý britskou vládou po úterních atentátech ve Spojených státech, bude zrušen v sobotu o půlnoci místního času, tedy v neděli v 01:00 SELČ.
19:26
Podle amerického ministra spravedlnosti Johna Ashcrofta bylo na palubách unesených letadel dohromady "minimálně osmnáct únosců". Letadla útočící v New Yorku uneslo vždy pět teroristů, stroje zřícené ve Washingtonu a Pennsylvánii okupovalo po čtyřech únoscích. Tito teroristé měli navíc podle Ashcrofta "významný počet pomocníků".
19:23
Ministerstvo zahraničí uvedlo do provozu bezplatnou telefonní linku - 0800 200 000 - na které mohou lidé oznamovat, koho po teroristickém útoku v USA pohřešují. I nadále fungují pražská krizová čísla 24 18 25 51 a 24 18 27 40, za jejichž použití se platí. Zatím se neozvalo 61 českých občanů
19:21
Ministři vnitra a spravedlnosti členských států Evropské unie se sejdou 20. září v Bruselu k mimořádnému zasedání věnovanému boji proti terorismu. S odvoláním na bruselské zdroje to oznámila agentura AFP.
19:12
Televize CNN hlásí, že v troskách komplexu Světového obchodního centra záchranáři našli pět živých hasičů. - Útok na WTC
19:08
Olomoucký katolický arcibiskup Jan Graubner faráře olomoucké diecéze vyzval, aby při sobotních a nedělních bohoslužbách vzpomněli modlitbou na oběti teroristického útoku ve Spojených státech. Předseda České biskupské konference Graubner řekl, že on sám bude sloužit za účasti dalších vysokých církevních hodnostářů v sobotu v 18 hodin v olomoucké katedrále sv. Václava zádušní mši za zesnulé a postižené katastrofou. - Arcibiskup vyzývá k modlitbě za oběti
19:07
Tradiční Hanácké slavnosti se o víkendu v Prostějově neuskuteční. Radnice se je rozhodla zrušit, aby tak vyjádřila účast obětem a dalším poškozeným úterními teroristickými útoky ve Spojených státech. - Prostějovští zrušili Hanácké slavnosti