Krabička s kouskem trávníku z místa, kde zastřelili Mahátmu Gándhího. | foto: Mullock's Auctioneers

V Británii vydražili trávu s Gándhího krví, Indové zuří

  • 10
V anglickém městě Ludlow se dražily osobní věci a dopisy Mahátmy Gándhího. Kupci si odnesli jeho brýle, kolovrátek i krabičku s kouskem půdy z místa, kde bojovníka za nezávislost Indie zavraždili. Indům se ale rozprodej osobních věcí Otce národa vůbec nelíbí.

Majitelé aukční síně Mullock's mohou být spokojeni. Suvenýry z Gándhího života se podle BBC vydražily dohromady za 128 tisíc liber (asi 3,85 milionu korun).

Největší pozornost poutala dřevěná krabička s několika uschlými stébly trávy, špetkou země a kapkou Gándhího krve. Je to ždibec trávníku z místa, kde Gándhího v roce 1948 usmrtil třemi výstřely do hrudi hinduistický nacionalista Nathuram Gódsé.

Za 34 tisíc liber se prodaly brýle, které si indický politik koupil v anglickém městě Gloucester. Stejný kupec po telefonu vydražil také dřevěný kolovrátek. Gándhí na jednoduchém stroji spřádal bavlnu a ukazoval lidem, jak být soběstační.

"Nepřekvapuje nás, že se celá sbírka prodala. Byl o to velký zájem, ale samozřejmě nás těší, že jsme se dostali nad vyvolávací cenu. Už kvůli prodejci," řekl Kevin Bland z aukční síně Mullock's. Aukce však pobouřila mnohé Indy, kteří Gándhího uctívají jako Otce národa.

Význačné osobnosti veřejného života vyzývaly indickou vládu, aby "svaté artefakty" v dražbě vykoupila. Když vyšlo najevo, že předměty získali soukromí sběratelé, zahájili Gándhího obdivovatelé na protest proti nečinnosti vlády hladovku, píše list The Times of India.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video