Slepý aktivista volal do Kongresu. Může prý žádat o studium i v USA

  9:28aktualizováno  14:47
Čínský aktivista Čchen Kuang-čcheng může podat žádost o studium v zahraničí a projít stejný proces schvalování jako ostatní občané, uklidňuje svět Peking. Aktivista ve čtvrtek volal do amerického Kongresu a jeho členům řekl, že se chce setkat s šéfkou americké diplomacie, která je zrovna na jednání v Číně.

"Čchen Kuang-čcheng se v současné době léčí v nemocnici. Pokud chce studovat v zahraničí, může si o to zažádat normální cestou na příslušných úřadech v souladu s právem, stejně jako ostatní čínští občané," prohlásil v pátek mluvčí čínského ministerstva zahraničí Liou Wej-min.

Tím by se mohl blížit konec diplomatické krize, která tento týden zakalila americko-čínské vztahy, upozornila agentura Reuters s tím, že prohlášení Pekingu následovalo po dramatickém telefonátu Čchen Kuang-čchenga do amerického Kongresu, který zrovna v tu chvíli probíral jeho případ. Aktivista řekl, že by chtěl na čas odjet do Spojených států a rád by se setkal s Hillary Clintonovou.

"Chci se setkat s ministryní Clintonovou. Doufám, že budu moci získat další pomoc z její strany," řekl podle agentury AFP. Dodal, že by chtěl přijet do USA, aby si odpočinul. "Neodpočíval jsem deset let," uvedl Čchen, jehož hlas mohli účastníci zasedání slyšet díky mikrofonu přiloženému k mobilnímu telefonu, na který volal. "V tuto chvíli se nejvíce obávám o bezpečí své matky a bratrů. Opravdu chci vědět, co se s nimi děje," podotkl.

V pátek odpoledne pak mluvčí amerického ministerstva zahraničí Victoria Nulandová uvedla, že Peking naznačil, že přihlášku aktivisty pro vycestování ze země schválí. Tomu mezitím nabídla studium jedna americká univerzita.

"Pan Čchen dostal nabídku studia na americké univerzitě, kam ho mohou doprovodit i jeho manželka a dvě děti. Čínská vláda naznačila, že jeho přihlášku pro cestovní doklady schválí. Spojené státy očekávají, že čínská vláda jeho přihlášku schválí urychleně," uvedla Nulandová. Američané pak Kuang-čchengovi co nejrychleji udělí víza.

Přátelé byli zbiti, tvrdí aktivista

Drama kolem nevidomého čínského disidenta vypuklo minulý týden, kdy se Čchen Kuang-čchengovi podařilo uprchnout z jeho domácího vězení a proniknout na americkou ambasádu v Pekingu, kde nakonec zůstal šest dní. Ve středu ale náhle velvyslanectví opustil a američtí diplomaté ho odvezli do místní nemocnice, kde mu ošetřili zlomenou nohu a setkal se tam s rodinou.

Hovoří se o tom, že Washington a Peking tento týden narychlo uzavřely dohodu, podle níž měl Čchen opustit americkou ambasádu a setrvat v Číně. Její součástí měl být slib Pekingu zajistit bezpečnost pro čtyřicetiletého aktivistu i jeho rodinu. USA se zřejmě snažily na poslední chvíli zažehnat diplomatickou krizi před příletem ministryně zahraničí do Pekingu na dvoudenní mezivládní rozhovory.

Kuang-čcheng ale během několika hodin změnil názor a požádal USA, aby mu pomohly emigrovat. Nejraději by odletěl už v letadle americké ministryně. Západním médiím telefonicky řekl, že se v Číně bojí o osud svůj i své rodiny. "Moje situace tady není dobrá. Zrovna jsem zjistil, že přátelé, kteří mě přišli navštívit, byli zbiti," popsal krátce před prohlášením čínské diplomacie agentuře Reuters.

"Taky jsem už dva dny nemohl vidět americké diplomaty. Přišli sem, ale nebylo jim umožněno, aby se se mnou setkali. Myslím, že ta situace je velmi špatná," dodal.

Největší roztržka od masakru na náměstí Nebeského klidu

Čchenův případ zastínil současné americko-čínské rozhovory, které se měly týkat především obchodu a ožehavých mezinárodních témat jako řešení situace kolem jaderného programu KLDR, Íránu a krvavého konfliktu v Sýrii. A měly zlepšit vazby mezi oběma supervelmocemi, jež jsou spolu velmi silně ekonomicky provázané.

Čchen Kuang-čcheng

Právní samouk Čchen Kuang-čcheng proslul bojem za práva obětí čínské politiky jednoho dítěte v jedné rodině, jejíž součástí jsou kupříkladu nucené potraty a sterilizace, a také podporou občanů, jimž čínské úřady bez adekvátní náhrady zabavily jejich pozemky. Slepý aktivista strávil posledních 20 měsíců v domácím vězení. Předtím si odpykával čtyřletý trest ve vězeňské cele, z níž byl propuštěn v září 2010.

Zdroj: ČTK

Žádná ze stran nechce poškodit pracovní vztah mezi největším světovým vývozcem a největším dovozcem, uvedla AP. Jenže případ Kuang-čchenga je podle ní zatím největší roztržkou mezi oběma zeměmi ohledně dodržování lidských práv od masakru na náměstí Nebeského klidu v centru Pekingu před více než dvaceti lety, kdy čínské tanky rozjezdily stovky lidí, kteří volali po demokratizaci režimu.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová ve čtvrtek vyzvala Peking, aby respektoval práva, tužby a důstojnost svých občanů. Kuang-čchenga jmenovitě nezmínila. Chu Ťin-tchao na to zareagoval slovy, že USA a Čína se musejí respektovat, byť spolu nesouhlasí. Ještě před setkáním dvou vrcholných politiků Čína odsoudila USA za pomoc aktivistovi.

Clintonová v pátek řekla čínskému prezidentovi Chu Ťin-tchaovi, že vztahy mezi Washingtonem a Pekingem nikdy nebyly silnější. V každém případě v otázce lidských práv obě země stojí na protipólech a americká diplomacie evidentně hledá cestu, jak celou situaci vyřešit a nenarušit křehké vztahy s Čínou.

Čchenův případ navíc přichází v citlivé době pro obě země. Americký prezident Barack Obama se musí mít s blížícími se listopadovými prezidentskými volbami na pozoru před kritikou ohledně nedostatečného prosazování lidských práv, v Číně se zase na podzim plánuje generační výměna vedení vládnoucí komunistické strany.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Hlas odeslaný poštou by mohl přebít nový, odevzdaný později a osobně

29. března 2024  11:28

Více než 63 hodin čistého času strávili poslanci v lednu bitvou o možnost korespondenční volby pro...

Na moskevském letišti auto poškodilo obří airbus. Oprava bude drahá a složitá

29. března 2024  11:11

Na moskevském letišti Domodědovo narazilo technické vozidlo do největšího osobního letadla Airbus...

Země NATO smí na Ukrajinu, Alianci tím nezapojí do války, tvrdí Bundestag

29. března 2024  10:48

Podle dokumentu, který připravily výzkumné služby Německému spolkovému sněmu (Bundestag), je možné...

Rusko od podzimu obsadilo přes pět set kilometrů čtverečních ukrajinské země

29. března 2024  10:38

Rusové od podzimního začátku ofenzivních operací obsadili odhadem 505 kilometrů čtverečních...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...