Bývalý předseda Evropské rady a expremiér Polska Donald Tusk mluví s novináři...

Bývalý předseda Evropské rady a expremiér Polska Donald Tusk mluví s novináři na sjezdu polské hlavní opoziční strany Občanská platforma ve Varšavě v Polsku 3. července 2021. | foto: Slawomir Kaminski / Agencja Gazeta

Atentát je reálný jako nikdy dříve, šéf polské opozice Tusk dostal ochranu

  • 23
Vůdce polské opozice, bývalý premiér a šéf Evropské rady Donald Tusk dostal od státu přidělenou ochranu. Podle policie mu hrozí nebezpečí. Ve středu to oznámila polská média a informaci potvrdila Tuskova politická strana, Občanská platforma (PO). „Policie mi sdělila, že nebezpečí atentátu je reálné jako nikdy dříve,“ vysvětlil později Tusk.

„Každý týden v dopisech a na sociálních médiích nalézám hrozby na adresu mých nejbližších, rozsudky smrti a přísliby atentátu na mne. Tento měsíc mi policie sdělila, že ohrožení atentátem je reálné a konkrétní jako nikdy dříve. Proto žádost o ochranu,“ uvedl Tusk na Twitteru.

Mluvčí PO Jan Grabiec dříve řekl televizi TVN 24, že kromě informací šlo i o konkrétní události svědčící o riziku „fyzického ohrožení“, o čemž strana informovala policii a příslušné služby. Naposledy policie poskytla informace, že Tusk čelí konkrétnímu ohrožení, a z toho pramenilo rozhodnutí úřadů o přidělení ochrany.

„Výhrůžky jsou stálou, dá se říci neoddělitelnou součástí politiky Bohužel v Polsku spor dosáhl takového bodu, že se výhrůžky týkají skoro všech. Ale tady mluvíme o konkrétní situaci a o konkrétním ohrožení, které policie vyhodnotila jako věc vyžadující zásah,“ dodal.

Donald Tusk se vrací do politiky. Má být trumfem opozice proti Kaczyńskému

O přidělení příslušníků Služby ochrany státu (SOP) rozhoduje ministr vnitra. O Tuskově ochraně tak musel rozhodnout ministr Mariusz Kamiński, poznamenala TVN 24.

SOP ze zákona chrání prezidenta i bývalé prezidenty, předsedu a místopředsedy vlády a šéfy obou komor parlamentu, tedy maršálky Sejmu a Senátu, jakož i ministry vnitra a zahraničí. K úkolům SOP ale patří také ochrana dalších osob v zájmu státu. Ochranu SOP má v současnosti přidělenu také předsedkyně ústavního soudu, napsal list Gazeta Wyborcza.

Média připomněla atentán na starostu Gdaňsku

Připomněl, že o Tuskově ochraně se začalo mluvit v souvislosti s politikovým cestováním po celém Polsku kvůli setkávání s voliči. Otevřenost a přístupnost opozičního vůdce přitom kontrastovala s přístupem šéfa vládnoucí strany Jaroslawa Kaczyńského, chráněného kordony tělesných strážců a nedostupného pro člověka z ulice. Nicméně i Tusk měl strážce, ovšem až dosud ze soukromé firmy.

Přidělení státní ochrany dal deník do souvislosti s atentátem na starostu Gdaňsku před třemi lety.Třiapadesátiletého Pawla Adamowicze 13. ledna 2019 přímo na pódiu před televizním kamerami během charitativního koncertu napadl a pobodal tehdy sedmadvacetiletý útočník, jehož zadrželi na místě. O den později Adamowicz, který stál v čele přístavního města na severu Polska více než 20 let, zraněním podlehl.

Polsko se zahalilo do černé, pohřbilo zavražděného starostu Gdaňsku

Vdova vzápětí obvinila veřejnoprávní televizi TVP, ovládanou vládnoucí stranou Právo a spravedlnost (PiS), z nepřímého podílu na vraždě manžela. „Mého muže zabila slova,“ prohlásila Magdalena Adamowiczová, podle které si vrah vybral oběť kvůli „jazyku nenávisti“ proti opozičním politikům v provládní televizi.

Na ustavičné výpady provládní televize si stěžuje i Tusk, který bývá pokládán za hlavního protivníka Kaczyńského. Svého času jej totiž dokázal ve volbách porazit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video