Předseda Evropské rady Donald Tusk (v popředí, v pozadí předseda Evropské...

Předseda Evropské rady Donald Tusk (v popředí, v pozadí předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker) vyzval na summitu mezi Čínou a Evropskou unií prezidenta USA Donalda Trumpa, ruského prezidenta Vladimira Putina a Čínu ke spolupráci s Evropou. Prohlásil, že by se měli vyhnout obchodním válkám a předcházet konfliktům a chaosu. (16. července 2018) | foto: AP

Neničte obchodní válkou světový řád, obrátil se Tusk na USA, Rusko a Čínu

  • 202
Předseda Evropské rady Donald Tusk vyzval prezidenta USA Donalda Trumpa, ruského prezidenta Vladimira Putina a Čínu ke spolupráci s Evropou. Prohlásil, že by se měli vyhnout obchodním válkám a předcházet konfliktům a chaosu.

„Všichni jsme si vědomi skutečnosti, že struktura světa se mění před našima očima a je naší společnou odpovědností udělat všechno proto, aby to byla změna k lepšímu,“ řekl Donald Tusk na zahájení summitu mezi Čínou a Evropskou unií. Spolu s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem se setkal s předsedou čínské vlády Li Kche-čchiangem.

Evropa, Čína, USA a Rusko mají podle něho „společnou povinnost“ ne zničit celosvětový řád, ale zlepšit ho reformou mezinárodních obchodních pravidel. „Ještě je čas zabránit chaosu,“ řekl Tusk.

Jeho slova padla jen několik hodin před začátkem summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho ruského protějšku Vladimira Putina v Helsinkách.

Spojené státy, Rusko a Čínu vyzval k reformě Světové obchodní organizace (WTO), která potřebuje nová pravidla pro technologické transfery a dotace v průmyslu. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na společné tiskové konferenci doplnil, že Čína ví, jak otevřít své hospodářství, a může tak učinit, pokud si to přeje.

Čínský premiér Li Kche-čchiang zdůraznil, že jeho země chce usilovat o vyváženější obchod s Evropskou unií. Čína musí pokročit v jednáních o smlouvách s EU a obě strany by se měly zaměřit na to, aby dohody byly uzavřeny brzy, řekl premiér.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video