Americký prezident Donald Trump mluvil na tiskové konferenci o brzkých...

Americký prezident Donald Trump mluvil na tiskové konferenci o brzkých výsledcích voleb. (4. listopadu 2020) | foto: Reuters

Trump poprvé uznal, že volby vyhrál Biden. Následně to opět popřel

  • 1237
Americký prezident Donald Trump poprvé veřejně uznal, že Joe Biden zvítězil v prezidentských volbách. Zopakoval však, že volby byly zmanipulované. Později to na Twitteru popřel, když napsal, že Biden vyhrál pouze v očích zmanipulovaných médií.

Donald Trump zopakoval své dřívější nepodložené tvrzení, že hlasování bylo zmanipulované. „(Biden) vyhrál, protože volby byly zmanipulované,“ napsal Trump na Twitteru.

O hodinu později však napsal, že výhru Bidena nepřiznal. „Vyhrál jenom v očích zmanipulovaných médií,“ uvedl.

Trump se po zveřejnění předběžných výsledků nedlouho po uzavření volebních místností prohlásil vítězem. Když však v následujících hodinách a dnech začal mít navrch Biden, přišel Trump s tvrzením, že se tak stalo v důsledku volebních podvodů. Jeho tým podal řadu žalob, z nichž některé již soudy zamítly a jiné čekají na projednání.

Ve svém nedělním příspěvku Trump rovněž zopakoval, že k hlasování nebyli připuštěni nezávislí volební pozorovatelé a že jeden z používaných softwarů na sčítání hlasů výsledek voleb zfalšoval. Žádné důkazy ale opět nepředložil.

Biden s nadcházející viceprezidentkou Kamalou Harrisovou mezitím pokračuje v sestavování svého nového vládního týmu, oznamuje programové priority své budoucí administrativy a zahájil i briefingy věnované koronavirové situaci.

Trumpovi příznivci demonstrují

Proti zmanipulovaným volbám protestovali příznivci Donalda Trumpa v sobotu ve Washingtonu. Lidé tam vyjádřili svou nespokojenost s výsledkem amerických prezidentských voleb, které jim podle nich někdo ukradl. 

Během protestu došlo také k několika potyčkám a policie zadržela asi deset lidí. Trump své stoupence potěšil tím, že okolo nich pomalu projel v limuzíně.

„Myslím si, že to bylo zmanipulováno na více frontách,“ uvedl podle Reuters jeden z účastníků demonstrace, který do Washingtonu dorazil z Floridy. „Také média byla zaujatá, takže přesvědčila miliony Američanů k hlasování pro Bidena. Nenávidí Trumpa,“ dodal.

Americká média přisoudila Bidenovi ve volbách ze 3. listopadu 306 hlasů ve sboru volitelů, zatímco úřadující republikánský šéf Bílého domu Trump jich získal 232.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video