Donald Trump na setkání se svými voliči v Severní Karolíně (6. prosince 2016)

Donald Trump na setkání se svými voliči v Severní Karolíně (6. prosince 2016) | foto: AP

Trump vyzval k posílení a rozšíření jaderného arzenálu Spojených států

  • 418
Nově zvolený americký prezident Donald Trump prohlásil, že Spojené státy musí posílit a rozšířit svůj jaderný arzenál. Trump se takto vyjádřil několik hodin poté, co ruský prezident Vladimir Putin před ruskou generalitou prohlásil, že ruské rakety musejí být schopny spolehlivě překonat stávající i budoucí systémy protiraketové obrany.

„Spojené státy musí velmi posílit a rozšířit své nukleární kapacity. Musí tak činit do doby, než svět ohledně jaderných bomb nepřijde k rozumu,“ napsal Trump na svém twitterovém účtu.

22.prosince 2016 v 17:50, příspěvek archivován: 22.prosince 2016 v 20:14

The United States must greatly strengthen and expand its nuclear capability until such time as the world comes to its senses regarding nukes

Když se americká média ptala na význam Trumpova výroku o jaderném zbrojení, jeho mluvčí Jason Miller jim sdělil, že prohlášení „odkazuje k hrozbě šíření jaderných zbraní a naléhavé potřebě mu předcházet - zvlášť ve vztahu k teroristickým organizacím a nestabilním a podlým režimům“.

Trump také „zdůraznil potřebu vylepšit a zmodernizovat naši schopnost odstrašit (nepřátele) ve snaze dosáhnout míru silovým řešením,“ dodal Miller.

Současný jaderný arzenál Spojených států je podle agentury Reuters na konci své životnosti. Jeho případná modernizace by podle nezávislých odhadů vyšla na zhruba bilion dolarů (26 bilionů korun).

Putin: Rusko musí sledovat situaci u svých hranic

Jen několik hodin před Trumpovým prohlášením hovořil prezident Putin o nutnosti vylepšit ruské rakety, aby dokázaly spolehlivě zdolat stále se zlepšující protiraketovou obranu.

Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov na této poradě řekl, že Rusko bude nadále zvětšovat své strategické jaderné síly, dokud nedosáhnou limitů, jež stanovuje dohoda s USA o omezení strategických útočných zbraní.

Putin mimo jiné prohlásil, že Rusko musí pečlivě monitorovat jakékoli výkyvy v mocenských sférách vlivu ve světě. Zvlášť se musí zaměřit na oblasti poblíž ruských hranic. Podle BBC tak mohl odkazovat na rozmístění amerických raket ve východní Evropě, které mají podle Pentagonu sloužit jako pojistka proti Íránu.

Během americké prezidentské kampaně pak Putin prohlásil, že nemůže vyloučit použití jaderných zbraní proti Evropě.

Vladimir Putin na jednání s ministrem obrany a nejvyššími představiteli ruské armády. (22. prosince 2016)

Agentura Interfax připomněla, že podle dohody, kterou Rusko a USA podepsaly v roce 2010 v Praze a která je platná do roku 2021, smí každá strana disponovat 700 nosiči a 1 550 jadernými hlavicemi.

Podle americké Asociace pro kontrolu zbraní (ACA) nyní USA vlastní 7 100 jaderných zbraní, zatímco Rusko jich má 7 300.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video