Donald Trump je nevinen a zůstává prezidentem USA, rozhodli senátoři

  • 656
Americký prezident Donald Trump nebude sesazen z funkce. Demokraté v Senátu USA neuspěli se svou ústavní žalobou proti hlavě státu. Senátoři nejprve poměrem 52:48 hlasům rozhodli, že je Trump nevinen, pokud jde o první článek ústavní žaloby, který se týkal zneužití pravomoci. Pak poměrem 53:47 odhlasovali, že je Trump nevinný, i pokud jde o druhý článek žaloby, který se týká obstrukcí vůči Kongresu.

Republikáni mají ve stočlenném Senátu 53 křesel, v prvním hlasování se k demokratům a jejich snaze o sesazení Trumpa připojil jediný republikán - Mitt Romney. Pro to, aby byl prezident odvolán z úřadu, byla potřeba dvoutřetinová většina, tedy 67 hlasů.

Senátoři hlasovali jmenovitě podle abecedy, hlasování o každém článku žaloby trvalo asi 15 minut. Každý ze senátorů musel vystoupit a nahlas říci, zda je podle něj Trump vinný či nevinný.

Senát osvobozením Trumpa uzavřel několikaměsíční kauzu, která vyvrcholila právě ústavní žalobou. 

Tu na prezidenta loni v prosinci vznesla demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů, která hlavu státu vinila ze zneužití pravomoci a z obstrukcí vůči Kongresu, tedy parlamentu. Demokraté Trumpa obviňovali mimo jiné z toho, že se snažil nátlakem přinutit Ukrajinu, aby mu před letošními prezidentskými volbami v USA pomohla získat kompromitující informace o jeho velkém rivalovi Johnu Bidenovi. Ten se uchází o demokratickou nominaci.

Impeachment je útok na demokracii, tvrdí obhájci prezidenta Trumpa

Trump obvinění od počátku odmítal, postup demokratů přirovnával k honu na čarodějnice a považoval ho za snahu vyřadit ho z boje o znovuzvolení.

Senát minulý týden v procesu odmítl předvolat další svědky, což otevřelo cestu k osvobození prezidenta. Vůdce demokratů v Senátu to označil za tragédii. Demokraté například chtěli, aby byl předvolán zejména někdejší Trumpův bezpečnostní poradce John Bolton.

Ještě v pondělí žalobci zastupující demokraty v závěrečných projevech v Kongresu opakované vyzývali senátory k Trumpovu odsouzení. „Jménem Sněmovny reprezentantů upozorňuji, že vaší povinností je odsoudit prezidenta Donalda Trumpa,“ pronesl tehdy jeden z demokratických žalobců Jason Crow.

Po závěrečné řeči žalobců se slova ujali republikánští obhájci prezidenta. Zástupce obhajoby Kenneth Starr tehdy obvinil demokraty, že se v proceduře neřídili zásadami stanovenými pro soudní žalobu a dopouštěli se „unáhlených úsudků“. Snažili se podle něj ovlivnit listopadové volby, v nichž bude Trump obhajovat svůj mandát.

Senátoři proces uzavřeli den poté, co Trump v Kongresu přednesl projev o stavu americké unie, a dva dny po začátku několikaměsíčního klání demokratů, ze kterého vzejde stranický prezidentský kandidát. Ten se poté v listopadu s Trumpem utká o prezidentské křeslo.

Že Trump žalobu ustojí předpovídal v prosinci ruský prezident Putin:

19. prosince 2019

Impeachment proti Donaldu Trumpovi

  • 24. září 2019 - Šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová oznámila, že dolní komora Kongresu zahájí proces přípravy žaloby na Trumpa. 
  • 9. října 2019 - Někdejší viceprezident USA Joe Biden poprvé veřejně vyzval k podání žaloby na Trumpa. Řekl, že Trump porušil přísahu a zradil národ. Šéf Bílého domu označil Bidena za trapného.
  • 31. října 2019 - Sněmovna ovládaná demokraty schválila rezoluci s dalším průběhem vyšetřování. Poprvé tak postoj k případnému sesazení prezidenta vyjádřila celá sněmovna a ne jen výbory. Trump napsal, že jde o "největší hon na čarodějnice v americké historii".
  • 18. prosince 2019 - Sněmovna hlasy demokratů schválila text ústavní žaloby proti Trumpovi. Z republikánů impeachment nepodpořil nikdo.
  • 16. ledna 2020 - V Senátu formálně začal impeachmentový proces, když Schiff přečetl znění ústavní žaloby.
  • 21. ledna 2020 - Senát zahájil rozhodující fázi impeachmentu.
  • 28. ledna 2020 - Trumpova obhajoba ukončila proslov, vyzvala senátory, aby šéfa Bílého domu osvobodili.
  • 3. února 2020 - Závěrečné řeči obžaloby a obhajoby.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video