Americký prezident Donald Trump (3. srpna 2020)

Americký prezident Donald Trump (3. srpna 2020) | foto: Reuters

Trump znovu prezidentským kandidátem. Republikáni jej oficiálně jmenovali

  • 242
Republikánská strana na svém nominačním sjezdu v Charlotte oficiálně jmenovala prezidenta Donalda Trumpa kandidátem pro listopadovou volbu hlavy USA. Americký prezident se na sjezdu nečekaně sám objevil. Kvůli pandemii se čtyřdenní konference, stejně jako minulý týden ta demokratická, uskuteční z velké části virtuálně.

Samotná Trumpova nominace, která je na programu už v pondělí, se ale na rozdíl od případu prezidentova vyzyvatele Joea Bidena neuskutečnila na dálku. Republikánští delegáti se, byť v omezeném počtu, v Charlotte skutečně sjeli. 

Následné projevy stranických lídrů a dalších vybraných osobností ale na rozdíl od minulých let nebyly přednášeny před tribunami plnými diváků.

Heslem republikánského sjezdu je „pocta velkému americkému příběhu“, proto na něm mají vystoupit i „obyčejní“ Američané. Ti budou vyprávět, jak Trump změnil jejich životy k lepšímu či jak by podle nich USA vypadaly, kdyby v listopadu ve volbách prohrál.

Na republikánském nominačním sjezdu dále vystoupí i Trumpova manželka Melania, ministr zahraničí Mike Pompeo či všechny Trumpovy děti vyjma nejmladšího syna Barrona.

Ve středu pronese projev viceprezident Mike Pence, ve čtvrtek pak program uzavřou vystoupení republikánských lídrů z obou komor Kongresu a nakonec projev prezidenta USA.

Biden se žene do boje, vaz mu může zlomit zmatenost a nedostatek charismatu

On i jeho žena pronesou projevy ze zahrady Bílého domu.

Podle průzkumů preferencí je zatím favoritem blížících se voleb 77letý kandidát demokratů a bývalý viceprezident Joe Biden, s nímž jako kandidátka na viceprezidentku jde do volebního souboje senátorka Kamala Harrisová.

Volby se konají v době, kdy se USA potýkají s řadou velkých výzev, mimo jiné s hospodářskou recesí, pandemií covidu-19 či protesty proti rasismu a policejní brutalitě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video