Jak brexit proběhne, je čistě vaše věc, otočil Trump po schůzce s Mayovou

  • 139
Rozhodnutí o podobě odchodu Spojeného království z Evropské unie je věcí Británie. Po pátečním jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou to prohlásil americký prezident Donald Trump, který zároveň Londýnu slíbil, že bude moci s USA po brexitu obchodovat. Trump přitom ve čtvrtečním rozhovoru kritizoval plán Mayové na budoucí vztahy s EU.

„Cokoli uděláte, bude to v pořádku,“ řekl Trump na páteční společné tiskové konferenci s Mayovou. Dodal, že americká vláda plně respektuje vůli Britů vládnout si sami. Na schůzce se oba politici dohodli na tom, že se budou snažit uzavřít „ambiciózní“ obchodní dohodu o volném obchodu. 

Mayová Spojeným státům poděkovala za podporu v případu otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a ocenila zvláštní vztah Británie a USA. Prohlásila, že spolu s americkým prezidentem chtějí tento vztah ještě prohloubit. Jednou z oblasti hlubší spolupráce by podle ní měla být bezpečnost, další hospodářství a obchod.

Trump na oplátku poděkoval Mayové, že na summitu NATO podpořila jeho požadavek, aby všichni členové aliance spravedlivě sdíleli výdaje na obranu.

Mayová podle aktuálního plánu hodlá zachovat více obchodních vazeb na EU, než si přáli zastánci rázné odluky od Bruselu. Kvůli tomu počátkem týdne rezignoval Johnson a ministr pro brexit David Davis.

V rozhovoru Trump podobu brexitu kritizoval

„Pokud udělají dohodu v tomto stylu, budeme jednat s Evropskou unií, místo abychom jednali s Británií. Takže to zřejmě zhatí dohodu (o volném obchodu s Británií),“ řekl Trump v rozhovoru pro bulvární deník The Sun , který média zveřejnila ve čtvrtek večer během prvního dne jeho návštěvy Británie. 

Právě separátní dohoda s USA, o níž Trump mluví dlouhodobě, je jedním z významných bodů, který zdůrazňují stoupenci tvrdého brexitu jako výhodu nezávislosti na EU.

„Říkal jsem Therese Mayové, jak to (brexit) provést, ale ona nesouhlasila, neposlechla mě. Chtěla jít jinou cestou,“ řekl Trump s dovětkem, že jednání o brexitu trvají již moc dlouho, a proto z nich jistě nevzejde dobrá dohoda.

ŽIVĚ: Nad Trumpem se v Londýně vznáší jeho nafukovací karikatura

Trump prý lituje odchodu Johnsona a doufá, že se do vlády jednoho dne vrátí. „Chovám k němu velký respekt. Zjevně mě má rád a říká o mně velice hezké věci,“ prohlásil americký prezident, podle něhož by Johnson byl skvělý premiér. 

Trump během rozhovoru londýnskému starostovi Sadiqu Khanovi vytkl nedostatečná opatření v tažení proti terorismu a přebujelou kriminalitu. Za to, že Khan podle Trumpa umožnil migrantům přijít do města, je za teroristické útoky odpovědný. „Máte starostu, který odvedl v Londýně strašnou práci,“ prohlásil.

Khan nebere vážně boj proti terorismu, myslí si Trump

Ostře se také ohradil k přístupu Evropy k masovému přistěhovalectví. „Změnilo uspořádání Evropy a pokud rychle nezareagujete, už to nikdy nebude takové, jako to bývalo. Myslím, že ztrácíte svou kulturu. Podívejte se kolem sebe,“ řekl. 

Zatímco k jednáním britské vlády o vystoupení z EU a k londýnskému starostovi se Trump vyjadřoval kriticky, vůči královně Alžbětě II. nešetřil chválou. „Je to báječná žena. Moc se na setkání s ní těším. Myslím, že svou zemi reprezentuje velmi dobře,“ řekl s tím, že z audience u panovnice nervózní není, ctí však její dokonalou službě veřejnosti.

Mayové se zastala labouristická stínová ministryně zahraničí Emily Thornberryová. „Donald Trump se chová mimořádně neurvale. Ona je hostitelka. Co ho jeho matka učila?“ řekla Thornberryová. Podle ní komentáře o brexitové strategii Mayové a tvrzení, že by Boris Johnson byl „skvělý premiér“ jsou „jedna hrubost za druhou“.

Náměstek ministra školství Sam Gyimah se na twitteru zeptal Kde je vaše vychování, pane prezidente? Naopak přední stoupenec rázného odchodu Británie z EU a vnitrostranický soupeř Mayové, konzervativní poslanec Jacob Rees-Mogg se domnívá, že Trumpovy výroky o obchodní dohodě jsou „naprosto rozumné“. 

2. března 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video