Donald Trump podepsal dekret, kterým nařizuje nerozdělovat nadále rodiny...

Donald Trump podepsal dekret, kterým nařizuje nerozdělovat nadále rodiny migrantů zadržených na hranici. (20. června 2018) | foto: Reuters

Trump nařídil nerozdělovat rodiny migrantů zadržených na hranicích

  • 236
Americký prezident Donald Trump, jehož administrativa čelila doma i v zahraničí kritice kvůli spornému rozdělování rodin migrantů bez dokladů, ve středu podepsal exekutivní příkaz, který umožní dětem zadržených přistěhovalců zůstat s rodiči. Jeho politika nulové tolerance se ale prý nemění.

Trump nejprve novinářům řekl, že se velmi brzy chystá podepsat něco o migraci. Podrobnosti neupřesnil, uvedl jen, že to bude mít preventivní charakter. Informovala o tom agentura Reuters. Následně se objevily v médiích zprávy, že ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová připravuje pro Trumpa návrh dekretu, který by zastavil kritizovanou praxi oddělování dětí od rodičů.

Následně Trump oznámil, že dekret podepíše ještě před odletem do Minnesoty, kde pořádá setkání se svými příznivci. Odjezd z Bílého domu byl v Trumpově programu ohlášen na 14:35 místního času (20:35 SELČ).

Republikáni v Senátu chtějí zákaz odebírání dětí migrantům zakotvit v zákoně. Ve středu předložili návrh, podle něhož musejí být děti mladší 18 let během justičních procedur drženy společně se svými rodiči v bezpečných „rezidentských centrech“. Děti smějí být odebrány jen osobám, které nejsou jejich rodiči nebo které se dopustily vážného zločinu, případně lidem, kteří děti očividně zneužívají nebo pašují.

Soudy by podle návrhu měly projednávat případy rodin imigrantů přednostně. Úřady by pro jejich pobyt měly zřídit tisíc nových lůžek a ministerstvo spravedlnosti pro řešení jejich kauz vyčlení dalších 225 soudců.

Vlna kritiky

Američtí pohraničníci od začátku května oddělili více než 2 300 dětí od rodičů. Záběry na mladé lidi v klecích a nahrávky dětského nářku budí hněv na domácí scéně od představitelů církví po vlivné podnikatele, jakož i kritiku z ciziny. Podle průzkumu Reuters/Ipsos tuto politiku podporuje méně než třetina Američanů, zatímco proti ní se staví 56 procent dotázaných. 

Lidé na sociálních sítích a některá média také kritizovala Trumpovu stupňující se rétoriku poté, co prezident prohlásil, že demokraté chtějí, aby „ilegální migranti“ „zamořili“ Spojené státy jako mezinárodní zločinecký gang MS-13.

„Když stíháte jejich rodiče, kteří do země vstoupili ilegálně - a to bychom dělat měli - tak jim musíte odebrat děti,“ nechal se slyšet Trump v úterý. „Musíme vždy zatýkat lidi, kteří přicházejí do naší země nelegálně,“ uvedl Trump v jednom z tweetů. Z 12 000 dětí, které byly v USA zadrženy, jich podle něj 10 000 jejich rodiče poslali „na velmi nebezpečný výlet“ a jen 2 000 jich bylo se svými rodiči, „z nichž mnoho se pokusilo vstoupit do naší země nelegálně při mnoha příležitostech“.

Trump udělal z tvrdého postoje proti přistěhovalectví ústřední bod své volební kampaně a důrazně hájí kroky své vlády, která zavedla politiku „nulové tolerance“ a přísného prosazování přistěhovaleckých předpisů. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video