Téměř 350 amerických deníků ve čtvrtek vydalo úvodníky, ve kterých se ohrazují...

Téměř 350 amerických deníků ve čtvrtek vydalo úvodníky, ve kterých se ohrazují proti útokům Donalda Trumpa na média a ve kterých zároveň brání svobodu tisku (16. srpna 2018) | foto: AP

ANALÝZA: Média vedou proti Trumpovi vlastní džihád

  • 719
Na 350 amerických novin se domluvilo a ve čtvrtek vyšlo s redakčním komentářem odhalujícím, jak děsně se chová prezident k médiím. Je to stejně hystericky přepálené jako celý přístup amerických médií k Trumpovi. Dělají totiž totéž, co mu vyčítají. Tím se ničí.

Zdálky se to tak nezdá, ale zblízka je to skličující pohled. Tady je pár titulků a témat z poslední doby. 

The Washington Post: Není omyl přirovnat Trumpovu Ameriku k holokaustu.

The New York Times: Trumpova cesta ke stannému právu v Americe. 

The Washington Post: Trump šíří rasismus s přesností stíhacího pilota. 

Televize NBC přirovnala summit s Putinem ke křišťálové noci, internetový magazín Slate si pozval německého historika, aby se ho vážně ptal, zda Trumpovy USA se mění v něco podobného nacistickému Německu (historik: „Nemění“). 

Jen v červenci se tři články The New York Times o Trumpovi odkazovaly na nacismus nebo neonacismus, dvě desítky ho spojovaly s rasisty. Vyhledávač v tomto listu ve čtvrtek při zadání hesel „Trump“ a „nazi“ vyjel 1 812 článků. 

A ještě jednou The New York Times, i když ten není zdaleka nejdžihádističtější: elektronická verze názorové rubriky obsahuje i kreslený šot, v němž se navoněný a vyfintěný Trump setkává s polonahým Putinem, později jsou oba jen ve slipech, líbají se, přičemž propletené jazyky a stříkající sliny jsou vidět v detailu, jakoby zevnitř.

Co by asi vypuklo, kdyby něco takového poslal dál Trump o svých odpůrcích?V tom je ten problém. Novináři, kteří si stěžují na Trumpovy výroky o médiích („nepřátelé lidu“, „fake news“), dokazují pomalu každým druhým zveřejněným slovem, že má hodně pravdy.

Z nestranných reportérů se stali aktivisté

Iniciátoři čtvrteční akce zdůrazňovali, že žádný americký prezident se nechoval k médiím tak hrozně. Jenže to platí i naopak.

Média v USA jsou ve schizofrenní situaci. Trump je živí, jde jim k duhu, přesto by ho chtěla zničit. Během kampaně se na něm pásla, nebrala ho vážně, byl to jen klaun, ale pak zjistila, že cokoliv o Trumpovi jim zvedá sledovanost a náklad. Takže: čím víc, tím líp. Média pomohla udělat Trumpa – a když klaun vyhrál volby, lekla se.

Z americké žurnalistiky, jejíž kvalita sice kulhala za legendou, ale pořád patřila k tomu nejlepšímu na světě, se stala vlastní karikatura. Z nestranných reportérů se stali aktivisté. O Trumpovi se nereferuje, bojuje se proti němu.

ANALÝZA: Američané už nevěří zprávám. Média zničila posedlost Trumpem

Objektivita šla stranou, vystřídaná zaujatostí, ohýbáním faktů a dvojím metrem. Zprávy jsou maskované osobní postoje redaktorů. Pro toho, kdo každodenně sleduje americký tisk, je skličující pozorovat, jak nedospělý najednou je a jak porušuje pravidla, která byla svatá. Zůstal jen hon bez pravidel. Umanuté překrucování, dětinské chytání za slovo, přehlížení ironie a její vykládání doslova.

Situace je tak špatná, že média veřejně kárá žurnalistický guru Bob Woodward z aféry Watergate.

Když Trump oddělí migrantské děti od rodičů a průvodců, média tisknou jejich snímky v „klecích“, které byly vyfoceny ještě za Obamy a hrozí se nad „Trumpovými koncentráky“. Za Obamy to nikomu nevadilo.

Když psychopat vystřílel redakci místních novin, protože o něm roky nechtěla zveřejnit omluvu, mohl za to podle médií vlastně Trump urážkami tisku, což The Washington Post zhustil do věty „Blížíme se ke dni, kdy krev v redakci bude krví na prezidentových rukou“.

Nikdo neřeší, jestli kvůli vší té mediální palbě víc nehrozí, že třeba někoho napadne zastřelit Trumpa.

Souboj s prezidentem se stal posedlostí

Není sporu, že někdo by měl Trumpovi zrušit přístup na Twitter a naordinovat valium, když se chystá promluvit o médiích, protože si škodí a krizi přiživuje. Zvedl hozenou rukavici, protože média vyhodnotila jeho vítězství jako omyl, který je třeba napravit. The Washington Post si dal do záhlaví přepálené moto Pravda umírá v temnotách a The New York Times ve čtvrtek vyšly s titulkem Svobodný tisk vás potřebuje.

Mají trochu pravdy. Jsou pod palbou. Jenže tahle vyhlazovací válka je líčena jednostranně, protože ji líčí média, která ji vedou. Souboj s nečekaným prezidentem se stal posedlostí a pak i nemocí, která požírá i ty nejlepší tituly.

Boj s Trumpem jim pouští nebezpečně žilou. Americký tisk a televize mají nejnižší důvěryhodnost v historii. Snaha dostat Trumpa se vrátila jako bumerang. Trump obviňuje média, že tisknou fake news, a ona odpověděla s tak dětinskou zaťatostí, že si teď o nich většina Ameriky opravdu myslí, že fake news skutečně tisknou.

To 350 úvodníků nezmění, i kdyby byly sebepřepjatější.

Trump slíbil skautům apolitický projev, pak kritizoval média i Obamacare:

25. července 2017


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue