Éra trpělivosti s KLDR je pryč, pohrozil Trump. Japonský premiér souhlasí

  • 89
Americký prezident Donald Trump v pondělí prohlásil, že „éra strategické trpělivosti“ se Severní Koreou je pryč. Řekl to v Tokiu na společné tiskové konferenci s japonským premiérem Šinzóem Abem. Ten stejně jako americký prezident uvedl, že jsou při postupu vůči KLDR „na stole všechny možnosti“.

„Někteří říkají, že moje rétorika je tvrdá, ale podívejte se, co se stalo se slabou rétorikou v uplynulých pětadvaceti letech,“ řekl podle agentury AP šéf Bílého domu mimo jiné k severokorejskému tématu. Trump přitom zdůraznil, že jaderný program Pchjongjangu představuje hrozbu pro celý svět a že USA nedovolí, aby Severní Korea ohrožovala Japonsko a jejich další spojence.

Severní Korea

Trump se už několikrát vyjádřil, že pokud jde o problém severokorejského jaderného a raketového programu, jsou ve hře všechny varianty. Zjevně tím naznačil i možnost použití síly, selže-li diplomacie.

Abe dal v pondělí jasně najevo, že tvrdý postoj Trumpa podporuje. Prohlásil, že nadešel čas vyvinout na Severní Koreu co největší tlak. Oznámil přitom, že Japonsko zmrazí majetek pětatřiceti severokorejských organizací a osobností.

Předseda japonské vlády dále sdělil, že Japonsko sestřelí severokorejské rakety, pokud to bude nutné. Jak připomněla agentura AFP, v posledních měsících dvakrát severokorejské rakety při testech Pchjongjangu přeletěly nad japonským ostrovem Hokkaidó.

Trump také uvedl, že Japonsko „plánuje koupit velké množství vojenského materiálu“ od Spojených států. To přinese Američanům řadu pracovních příležitostí a Japoncům bezpečnost, konstatoval šéf Bílého domu.

Japonské obchodování je nespravedlivé, podotkl Trump

Podle Trumpa Japonsko potřebuje vzhledem k hrozbě ze strany KLDR „kvalitativně i kvantitativně“ rozšířit své obranné schopnosti. Zatím ale není jasné, zda během Trumpovy návštěvy byla nějaká konkrétní dohoda o nákupu vojenského vybavení mezi oběma zeměmi podepsána, uvedla BBC.

Abe a Trump se rovněž shodli, že je zapotřebí, aby Čína hrála větší roli ve snaze přimět KLDR, aby se vzdala svého jaderného a raketového zbrojního programu. Americký prezident, který si během návštěvy zahrál s Abem golf, v pondělí vyzdvihl vztahy Japonska s USA. 

„Myslím si, že Spojené státy a Japonsko k sobě nikdy neměly tak blízko,“ uvedl. Na pondělní schůzce s japonskými a americkými podnikateli ale také znovu kritizoval Japonsko kvůli vysokému přebytku v obchodování s USA, který podle agentury AP dosáhl loni téměř 70 miliard dolarů. Americko-japonské obchodování je „nespravedlivé“, podotkl.

Společně s manželkou Melanií se Trump setkal také s japonským císařským párem. 

Americký prezident se rovněž sešel s příbuznými Japonců, kteří byli v 70. a 80. letech uneseni do KLDR, aby tam pomáhali při výcviku severokorejských špionů. Slíbil, že s premiérem Abem bude usilovat o to, aby se všichni unesení Japonci vrátili do vlasti.

Příletem do Japonska zahájil Donald Trump v neděli cestu po asijských zemích. V úterý navštíví Jižní Koreu a dále pak také Čínu, Vietnam a Filipíny.

Ivanka Trumpová je v Japonsku už od minulého týdne:

3. listopadu 2017

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue