Trump a Kim přepsali historii. Svět se změní, slíbil diktátor po schůzce

  • 1101
V Singapuru proběhla historicky první schůzka prezidenta USA a vůdce KLDR. Donald Trump a Kim Čong-un si podali ruce a pak spolu asi 38 minut jednali jen za přítomnosti tlumočníků. Poté podepsali společné komuniké, v němž se KLDR zavázala, že úplně odstraní jaderné zbraně z Korejského poloostrova.

V textu komuniké se konstatuje, že Trump s Kimem měli zevrubný a upřímný rozhovor s cílem nastolení nových americko-severokorejských vztahů a trvalého míru na Korejském poloostrově.

USA slíbily poskytnout bezpečnostní záruky. „Prezident Trump se zavázal poskytnout KLDR bezpečnostní garance a předseda Kim opětovně ujistil o svém pevném a neochvějném závazku kompletního jaderného odzbrojení na Korejském poloostrově,“ píše se v prohlášení, jehož fotografie se objevila na Twitteru.

„Bylo to historické setkání. Rozhodli jsme se nechat minulost za námi,“ prohlásil uprostřed oslňujících záblesků fotoaparátů severokorejský diktátor těsně před podpisem společného prohlášení. „Svět pozná změnu,“ slíbil podle BBC Kim a poněkolikáté si s Trumpem potřásl rukou.

„Jsem velmi pyšný na to, co se dnes odehrálo. Náš vztah se Severní Koreou a Korejským poloostrovem se ocitá ve zcela jiné situaci, než tomu bylo v minulosti,“ přidal se americký prezident. „Je to velice talentovaný muž, který velmi miluje svoji zemi,“ pochválil Kima, který by mohl být jeho synem. 

Washington a Pchjongjang se na summitu rovněž dohodly na vyhledání, identifikaci a repatriaci padlých během válečného konfliktu na Korejském poloostrově v 50. letech.

Jako v sci-fi filmu

Pětihodinové setkání odstartovalo prvním stiskem ruky v 3:00 našeho času.„Nebylo to snadné. Cestě vpřed bránila minulost a staré předsudky a činy. My jsme je ale překonali a dostali jsme se až do tohoto bodu,“ prohlásil Kim. 

Trump summit odstartoval slovy: „Mám z toho skvělý pocit. Bude to báječný rozhovor a velký úspěch. Mimořádný úspěch. Je to pro mě pocta. Nemám pochyb, že budeme mít skvělý vztah.“ List The Guardian změřil, že jejich stisk ruky trval dvanáct sekund a na Trumpovy poměry byl vcelku mírný.

Oba se pak odebrali do ústraní a 38 minut jednali jen za přítomnosti tlumočníků. Poté se objevili na balkoně, opět si potřásli rukama a zamávali novinářům. „Spousta lidí si bude myslet, že tohle je nějaká fantazie ze sci-fi filmu,“ pronesl dokonce podle přítomných reportérů Kim.

Po schůzce mezi čtyřma očima se do jednání zapojili poradci. Na americké straně stolu usedl kromě Trumpa ministr zahraničí Mike Pompeo, personální šéf Bílého domu John Kelly a bezpečnostní poradce John Bolton. S Kimem přišli na schůzku ministr zahraničí Ri Jong-ho, místopředseda ústředního výboru Korejské strany práce Ri So-jong a bývalý šéf tajné služby Kim Jong-čchol. 

Následoval pracovní oběd, na kterém se podávaly západní i tradiční korejské pokrmy. Jako předkrm byl připraven krevetový koktejl s avokádovým salátem, korejská nadívaná okurka a salát ze zeleného manga. 

Pak na stole přistálo konfitované hovězí žebro s gratinovanými brambory a dušenou brokolicí, sladkokyselé vepřové se smaženou rýží a treska v sojové omáčce s asijskou zeleninou. Z dezertů si Trump a Kim mohli vybrat čokoládový dortíček, vanilkovou zmrzlinu s třešňovou polevou či koláč plněný krémem zvaný tarte tropézienne.

„Hejtři a lůzři“

Setkání se odehrálo v hotelu Capella na ostrově Sentosa. Ostrov plný golfových hřišť a luxusních hotelů je vzdálený necelý kilometr od hlavního ostrova a podle listu The Times má poměrně temnou historii: Japonci na něm za druhé světové války zřídili tábor pro válečné zajatce a popravovali zde etnické Číňany žijící v Singapuru.

Trump jen pár hodin před setkáním usedl k Twitteru a na dálku zpražil všechny kritiky, kteří summit doprovázený zmatky a řadou nejasností označovali za riskantní krok. „Hejtři a lůzři tvrdí, že moje setkání je pro USA velkou ztrátou,“ napsal na Twitteru a  a připomněl, že KLDR nedávno propustila tři americké vězně a pozastavila jaderné a raketové testy.

Obě strany dávaly předem najevo, že obsahem jednání bude především denuklearizace Korejského poloostrova a mírová smlouva, která by definitivně ukončila korejskou válku z let 1950 až 1953. 

Šéf americké diplomacie Pompeo už v pondělí uvedl, že Spojené státy jsou připraveny poskytnout Severní Koreji bezprecedentní bezpečnostní záruky výměnou za úplnou, ověřitelnou a nezvratnou denuklearizaci.

„Spojené státy jsou připraveny Severokorejce ujistit, že denuklearizace není záležitost, která by pro ně měla špatný konec,“ podotkl šéf americké diplomacie. Trump ale před odletem do Singapuru připustil, že summit bude jen začátkem plánovaného procesu likvidace severokorejských jaderných z braní, který potrvá delší dobu.

Také analytici považují summit spíše za vzájemné oťukávání a upozorňují, že Trump si první úspěch bude moci připsat až ve chvíli, kdy bude vyjednán konkrétní plán denuklearizace Severní Koreje. 

„Kdybych měla říct, co by se dalo považovat za velký úspěch summitu, pak by jedním z našich hlavních cílů měl být návrat inspektorů do KLDR,“ prohlásila Suzanne DiMaggiová z nadace New America, která vedla zákulisní jednání se Severokorejci.

Summit byl každopádně historickou událostí. A to nejen proto, že je to poprvé, co se americký prezident sešel s vůdcem totalitní komunistické země. Ještě před rokem byly vztahy KLDR s okolním světem kvůli jejím jaderným a raketovým testům mizerné a Trump s Kimem se navzájem uráželi. 

Jenže na Nový rok Kim vystoupil s mírumilovným projevem, následovala účast KLDR na olympiádě a schůzka s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Otázkou zůstává, co vlastně vnuk zakladatele KLDR svojí současnou mírovou ofenzivou sleduje (více zde: Z baculaté zrůdy moudrým vůdcem. Kim je po změně image na roztrhání). 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video