Máte hrabat listí jako Finové, radil Trump požárem zničené Kalifornii

  • 649
Americký prezident Donald Trump při sobotní návštěvě Kalifornie naznačil, že by se lidé měli inspirovat ve Finsku. Tam podle něj nemají problémy s lesními požáry, protože věnují spoustu času hrabání listí. Svou radou tradičně rozjel vlnu vtipů na sociálních sítích.

Kalifornie se nadále potýká s nejničivějším lesním požárem ve svých dějinách. Trump proto při své návštěvě poukázal na pozitivní finský příklad, jak lze podobným katastrofám předejít. Lesní požáry tam podle něj nejsou problém, protože Finové „tráví mnoho času hrabáním“ listí a uklízením lesů.

Finský prezident Sauli Niinistö potvrdil, že Trumpovi finský systém kontroly lesů osobně vysvětlil při příležitosti nedávných pařížských oslav konce první světové války. 

„Finsko je zemí pokrytou lesy, pokud jde o požáry v přírodě, máme dobrý monitorovací systém,“ vysvětlil Trumpovi Niinistö, kterého citoval finský list Ilta-Sanomat. Nepamatuje si však, že by Trumpovi říkal cokoliv o hrabání listí.

Výroku šéfa Bílého domu se už jako obvykle chytili uživatelé sociálních sítí. Ujal se například hashtag RakeAmericaGreatAgain, což je slovní hříčka s mottem Trumpovy prezidentské kampaně. 

18.listopadu 2018 v 02:56, příspěvek archivován: 19.listopadu 2018 v 10:34

DO YOU HAVE A RAKE?? #RakeAmericaGreatAgain #RakeTheForest https://t.co/vHa2cRfIiC

Místo slov „udělejme Ameriku zase skvělou“ teď slogan vyzývá ke skvělému shrabání Ameriky. „Nikdo nehrabe lesy. Nemohl by mu to někdo říct? Přímo před kamerami? On vůbec nemá ponětí, o čem mluví, a lidé kolem něj jsou ticho,“ píše na Twitteru jistý Matthew C. Maida.

„Milá mami, konečně jsem se rozhodl, co chci na Vánoce. Prosím pošli mi nějaké pořádné hrábě a lopaty. A možná taky nějaké pytle na trávu. Musím začít hrabat zem v lese. Bože, kdo mohl vědět, že život v Kalifornii bude tak těžký,“ žertuje zase Robert Gaustad.

Další Trumpovi na sítích vysvětlují, že za požáry nemůže spadané listí, ale globální oteplování, zatímco jiní míní, že by podobně mohli zabránit i zvyšování mořské hladiny - tím, že budou vytírat vodu na plážích.

18.listopadu 2018 v 04:52, příspěvek archivován: 19.listopadu 2018 v 10:20

VIDEO: I say we trade in all our guns for rakes and form the new NRA. National Rake Association. Get with it! There?s forest floor rakin? to be done! ?? #RakeAmericaGreatAgain #RakeItHappen https://t.co/1aMU7wkbTi

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

I say we trade in all our guns for rakes and form the new NRA. National Rake Association. Get with it! There’s forest floor rakin’ to be done! #RakeAmericaGreatAgain #RakeItHappen https://t.co/1aMU7wkbTi

18.listopadu 2018 v 13:11, příspěvek archivován: 19.listopadu 2018 v 10:33

#RakeAmericaGreatAgain #RakeNews - I haven't laughed that much as I laughed today. Thanks @realDonaldTrump https://t.co/fkmazWBvVb

Legraci si z Trumpa dělají také Finové, kteří se nechávají zvěčnit při hrabání listí. A přidávají se i další Seveřané. „V Norsku federální úřady po většinu roku zakrývají lesy sněhem. Zabraňuje to požárům během zimy. Měli byste to zkusit,“ vzkázal do Kalifornie norský uživatel Twitteru Lars Persen.

18.listopadu 2018 v 15:13, příspěvek archivován: 19.listopadu 2018 v 10:23

Just an ordinary day in the Finnish forest ~ Ihan normipäivä suomalaisessa metsässä #Trump #forest #firesafety #raking #forestry #Finland #Finnish #CaliforniaFire #RakingAmericaGreatAgain #rakingtheforest #Suomi #haravointi #metsäpalot #rakingleaves https://t.co/YOKA3D6C2K

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video