Americký prezident Donald Trump hovoří o situaci v Íránu (8. ledna 2020)

Americký prezident Donald Trump hovoří o situaci v Íránu (8. ledna 2020) | foto: Reuters

Sněmovna chce omezit Trumpův postup v Íránu, nemá souhlas Kongresu

  • 152
Americká Sněmovna reprezentantů ovládaná opozičními demokraty chce prezidentovi Donaldu Trumpovi omezit možnosti vojenského postupu vůči Íránu. Ve čtvrtek schválila symbolickou rezoluci, v níž na Trumpa naléhá, aby veškeré vojenské akce proti Íránu ukončil, protože nemá souhlas Kongresu, informují světové agentury.

Pro rezoluci hlasovalo 224 členů Sněmovny reprezentantů, proti jich bylo 194. Proti rezoluci zvedlo ruku osm demokratů. Demokratickou většinu podpořili i tři republikáni.

Podle agentury AFP bude obtížné, aby text přijal i Senát, který kontrolují převážně za Trumpem stojící republikáni.

V usnesení mimo jiné stojí, že prezident nemůže nasadit americké jednotky v Íránu nebo proti Íránu bez výslovného souhlasu Kongresu. Výjimku představují případy, kdy nasazení slouží k boji proti „bezprostřednímu ozbrojenému útoku“ na americké cíle.

Šéfka Sněmovny reprezentantů demokratka Nancy Pelosiová ohlásila rezoluci v neděli – několik dní poté, co Spojené státy v Bagdádu zabily nejvyššího íránského generála Kásema Solejmáního. Rezoluce vychází z usnesení z roku 1973, které požaduje, aby prezident předtím než vyšle americké síly do boje, konzultoval Kongres.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue