Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pro Trumpa po 300 letech uklidili Tádžmahal, řeku napumpovali vodou navíc

  17:30
Americký prezident Donald Trump je od pondělí na návštěvě Indie, což v zemi vyvolalo nebývalé přípravy. V impozantní hrobce Tádžmahal po třech stovkách let vyčistili hroby, na zdi podél cesty namalovali výjevy z indické kultury a za další zeď schovali bídu v přilehlém slumu. Na bezpečnost významného návštěvníka údajně dohlížejí také speciální bodyguardi.

„Amerika miluje Indii. Amerika respektuje Indii. Amerika bude vždy věrným a loajálním přítelem indických občanů,“ řekl Trump s tím, že jeho země usiluje o posílení vztahů s asijskou velmocí. „Indie bude vždy zaujímat speciální místo v našich srdcích,“ dodal americký prezident.

Ještě před odjezdem na svou vůbec první návštěvu této země v této roli Trump podle listu The Washington Post poznamenal, že to bude „velmi vzrušující“ výlet a pro Indii „největší událost“, jakou tam kdy měli. A svým způsobem měl pravdu. 

Indická vláda si totiž dala velmi záležet na tom, aby se tam VIP návštěvě z USA líbilo. V paláci Tádžmahal speciálním jílem vyčistili kopie tamních hrobek, které pak opláchli destilovanou vodou. Zvláštní péče se hrobkám dostalo poprvé po tři sta letech, píše německá stanice Deutsche Welle (DW).

Opravdové hrobky císaře Šáhdžahán a jeho ženy Mumtáz Máhal se nacházejí pod replikami a je k nim špatný přístup. Vyčištění kopií však nebylo to jediné, co se v Indii narychlo změnilo. Do řeky Jamuna, která protéká hned za slavným pomníkem, nechali napumpovat 17 milionů litrů vody, aby působila impozantněji. 

Zeď podél cesty z letiště zase nyní září čerstvě namalovanými výjevy, které odkazují na indickou kulturu. Další zeď zase vznikla, aby před americkou delegací skryla bídu chudých Indů žijících ve slumu, napsala DW. Podle vedení Ahmadábádu však radní projekt schválili dva měsíce před tím, než Trump svůj příjezd ohlásil a cílem nebylo zakrýt slum, jen opravit stávající zeď.

Trumpovu ochranku pak doplnila nečekaná posila. Server India Today uvedl, že se organizátoři návštěvy obávali opic, které na cestě k Tádžmahalu obvykle obtěžují turisty. A tak vyslali pětici větších opic, langurů, aby zastrašily případné vetřelce.

Módí Trumpa uvítal už na letišti. Doprovázeli ho tanečníci v tradičních oblecích, bubeníci a další hudebníci. Další desítky tisíc lidí lemovaly ulice, když kolona s americkou delegací projížděla ke kriketovému stadionu. 

Po cestě z letiště se oba státníci ještě krátce zastavili v Sábarmatí, kde žil bojovník za indickou nezávislost Mahátmá Gándhí. V Ahmadábádu zůstalo mnoho ulic zavřených, stejně tak i obchody. Policisté na celou situaci dohlíželi i ze střech a balkonů.

Nejlepší přítel Módí

Na úvod své návštěvy Trump ocenil pokrok, kterého Indie dosáhla, a premiéra Náréndru Módího označil za svého opravdového přítele. Oba státníci na největším kriketovém stadionu na světě ve městě Ahmadábád před více než 100 tisíci diváky pronesli projev. Jejich slova provázel bouřlivý potlesk.

Indům nevadilo ani to, že Trump trochu bojoval s výslovností indických jmen. V projevu zmínil dva národní hráče kriketu Sačina Tendulkara a Virata Kohliho, před tím také citoval hinduistického filozofa Svámího Vivékánandu. Vyslovit jeho jméno však v polovině se smíchem vzdal, napsal server Business Insider.

Trumpova dvoudenní návštěva Indie se má soustředit na prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi, uzavření zásadnějších dohod se však neočekává, poznamenala agentura AFP. „Ať žije Indie,“ zopakoval Módí několikrát hned na úvod svého vystoupení. 

Amerického prezidenta pozdravil slovy „Namasté Trump“. Ten mu poděkoval za laskavost a vyzdvihl vítězství jeho strany v loňských parlamentních volbách. Ve své řeči pak Trump zmínil budoucí dodávku vojenského vybavení do Indie, mělo by jít o bezpilotní letouny, vrtulníky, ale i raketové systémy. Dodal, že se těší také na rozšíření spolupráce mezi oběma zeměmi v oblasti vesmíru.

Indie a USA se podle Trumpa rovněž nacházejí v raných stádiích vyjednávání „neuvěřitelné“ obchodní dohody. „Příběh indického národa je příběhem úžasného úspěchu,“ prohlásil. „Dnes bych chtěl říci všem Indům, na severu i na jihu...buďte hrdí na svou minulost a buďte rovněž jednotní kvůli ještě zářivější budoucnosti,“ poznamenal.

Indie a Spojené státy si vybudovaly velmi blízké politické i bezpečnostní vztahy a Trumpova návštěva by měla blízkost obou zemí potvrdit, poznamenala agentura Reuters. Dodala, že země mají některé společné zájmy, jedním z nich je například snaha čelit vzestupu Číny.

Trumpa doprovází jeho manželka Melanie, dcera Ivanka, zeť Jared Kushner a ministr obchodu Wilbur Ross.

Americký prezident bojoval s indickou výslovností:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Nepodřizujte se migračnímu paktu, vyzval Fialovu vládu šéf poslanců SPD

19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno  11:15

Přímý přenos Tři a půl hodiny čtvrteční debaty o migračním paktu opozici nestačilo. „Je to největší ohrožení...

StarDance 2024

15. dubna 2024  9:18,  aktualizováno  19.4

Česká televize na podzim odvysílá další, už třináctou, řadu soutěže StarDance. V desítce osobností,...

Policie stíhá šest lidí kvůli korupci s byty v Brně, jde o další případ

19. dubna 2024  10:57

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili šest lidí kvůli...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...