Americký prezident Donald Trump | foto: Reuters

Trump vyšle federální agenty do Chicaga, nárůst násilí přičetl levici

  • 261
Americký prezident Donald Trump ve středu oznámil, že federální bezpečnostní síly budou vyslány do dalších amerických měst, která čelí násilí, včetně Chicaga ve státě Illinois a Albuquerque v Novém Mexiku. Důvodem může být i úterní přestřelka v Chicagu, při které se zranilo 15 lidí. Nárůst násilí Trump přičetl levicově orientovaným hnutím, která se snaží „rozpustit“ místní policejní sbory.

V úterý večer si přestřelka na pohřbu v jižní části Chicaga vyžádala 15 zraněných. Policie uvedla, že střelbu považuje za součást boje mezi dvěma znepřátelenými gangy.

Pohřbívaný patřil k jednomu z nich. Chicago má se střeleckými útoky problémy dlouhodobě, v posledních týdnech se však situace zhoršila.

„Tyto násilné projevy šokují svědomí našeho národa,“ prohlásil ve středu Trump při vystoupení v Bílém domě. Nárůst násilí přitom přičetl levicově orientovaným hnutím, která se podle něj po smrti černocha George Floyda v rukou policie v Minneapolisu snaží „rozpustit“ místní policejní sbory.

Starostka Chicaga Lori Lightfootová nasazení federálních bezpečnostních složek zpočátku odmítala, hlavně kvůli dění v západoamerickém Portlandu, kde agresivní taktika federálních agentů jen rozdmýchala vášně kolem pokračujících protestů za reformu policie.

V úterý nicméně starostka podle agentury AP uvedla, že společně s federálními úřady dospěla k dohodě. „Vítáme skutečnou spolupráci, nevítáme však diktaturu, autoritářství a nezákonné zatýkání a zadržování našich obyvatel. To nebudeme tolerovat,“ řekla.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video