Prezident Donald Trump na jednom z pravidelných brífinků v Bílém domě. (26....

Prezident Donald Trump na jednom z pravidelných brífinků v Bílém domě. (26. března 2020) | foto: Reuters

Merkelová je pitomá, Mayová slaboch. Trump uráží spojence, píše CNN

  • 1073
Americký prezident Donald Trump se během telefonátů se světovými lídry chová jako neřízená střela, bývá nepřipravený, často nevybíravě uráží spojence a naopak pochlebuje autoritářským vůdcům. O kancléřce Merkelové řekl, že je pitomá. Expremiérce Mayové zase vyčetl, že jedná jako slaboch. Takový nelichotivý obrázek o Trumpovi vykreslila ve své reportáži CNN.

Americká televize CNN za poslední čtyři měsíce získala od desítek lidí podrobné informace o stovkách Trumpových telefonátů s vrcholnými politiky od Asie po Evropu. Podle zdrojů stanice žije šéf Bílého domu v mylném přesvědčení, že telefonáty zvládá prvotřídně a že dokáže svůj protějšek vždy okouzlit svým šarmem, udivit nebo zastrašit a dosáhnout tak svých cílů.

Dojem lidí, kteří hovory z titulu své funkce poslouchají, však podle reportérů často bývá zcela jiný, a někdy dokonce opačný. Podle nich Trump svou naivitou, neznalostí a sebestředností nezřídka škodí americkým zahraničněpolitickým zájmům a poškozuje dobré vztahy se spojenci.

„Dva zdroje přirovnaly mnohé z prezidentových telefonátů se zahraničními lídry k Trumpovým nedávným tiskovým brífinkům na téma koronavirové pandemie: jsou podle nich formálně neukotvené a připomínají řetězec volných asociací, postrádají vazbu na fakta, jsou plné domněnek a mimoběžných prohlášení založených na jeho intuici, dohadech, názorech moderátorů televizní stanice Fox News a dezinformacích ze sociálních sítí,“ konstatuje CNN.

Za velice závažné považovali lidé zpovídaní CNN i to, jakým způsobem Trump s politiky jedná. Nápadné přitom podle nich je, že k lídrům, kteří v domovské zemi vládnou tvrdou rukou, jako jsou například ruský prezident Vladimir Putin, vůdce KLDR Kim Čong-un či turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, se chová s úctou či dokonce jistou mírou podlézavosti, se západními politiky hovoří přezíravě.

Znevažování a nedostatek respektu zažívali při komunikaci s Trumpem pravidelně třeba francouzský prezident Emmanuel Macron, kanadský premiér Justin Trudeau či australský premiér Scott Morrison. Ještě o stupeň horší zkušenosti ale prý mají političky.

„Některé věci, které řekl Angele Merkelové, se zdají téměř neuvěřitelné: řekl jí, že je pitomá a obvinil ji, že je pod vlivem Rusů,“ citovala CNN jednoho ze zpovídaných úředníků. V Berlíně prý hovory považovali za natolik neobvyklé, že na kancléřství byla přijata zvláštní opatření kvůli tomu, aby se jejich obsah nedostal na veřejnost.

Velkou míru ponížení si prý od Trumpa zažila i britská expremiérka Theresa Mayová, která si musela v souvislosti s vyjednáváními o brexitu vyslechnout například to, že se chová bezpáteřně a slabošsky a že je blázen.

Nerozumí detailům

Pro telefonáty s ruským či tureckým prezidentem je podle reportáže typické to, že Trump často do detailů nerozumí podstatě některých záležitostí, telefonuje bez předchozí přípravy a považuje telefonáty jen za jakési přátelské tlachání, čehož jeho zkušenější protějšky snadno zneužívají a získávají nad ním převahu.

Nejnebezpečnější muž na světě. Trump chce zarazit i knihu své neteře

Jeden ze zpovídaných představitelů charakterizoval prezidentovy telefonáty jako „něco naprosto nehorázného“, co podkopává zájmy národní bezpečnosti takovým způsobem, že by v případě zveřejnění jejich obsahu prezident měl v USA nejspíš problémy i s dosud pevnými republikánskými spojenci.

Bílý dům před zveřejněním reportáže na výzvu CNN, aby se k věci vyjádřil, nereagoval. Po jejím zveřejnění vydala mluvčí Sarah Matthewsová prohlášení, podle něhož je Trump „prvotřídní vyjednavač“, který opakovaně dokázal, že dokáže skvěle obhájit strategické zájmy USA.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue