Donald Trump a Si Ťin-pching

Donald Trump a Si Ťin-pching | foto: AP

Trump chce spálit obchodní mosty s Čínou. Nejde to, míní obchodní zmocněnec

  • 295
Americký prezident Donald Trump opět pohrozil přerušením obchodních vztahů s Čínou. USA si podle Trumpa nechává možnost úplného se distancování od Číny. Podle obchodního zmocněnce Lighthizera ale na takový krok není vhodná doba.Vztahy zhoršila pandemie, nový bezpečnostní zákon pro Hongkong i to, že Čína nejspíš nenakoupí tolik amerického zboží, kolik slíbila.

„Spojené státy si za rozličných podmínek ponechávají politickou možnost úplného oddělení se od Číny,“ napsal Trump na twitteru v souvislosti s dřívějším vyjádřením amerického obchodního zmocněnce. 

Prezidentova slova dala agentura AFP do souvislosti s „krajním napětím mezi oběma předními světovými velmocemi“.

Americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer ve středu ve Sněmovně reprezentantů naznačil, že Čína až dosud dodržuje obchodní dohodu mezi oběma zeměmi a že spálit všechny mosty mezi Pekingem a Washingtonem není v současnosti možné. „Byla to možnost před lety, ale nemyslím si, že je to (...) rozumná politika,“ řekl.

Tvrdé výstupy proti Číně a kritika rozvážnějšího přístupu předchozí vlády prezidenta Barracka Obamy patří k Trumpově strategie pro znovuzvolení do funkce. Trump je naštvaný na Peking kvůli koronavirové pandemii, novému bezpečnostnímu zákonu pro Hongkong a zmenšujícím se nadějím, že Čína splní stanovený objem nákupu amerického zboží pro první fázi obchodní dohody s Čínou.

Čína vyhubovala USA kvůli zákonu odsuzujícím utlačování Ujgurů

Zrušení obchodní dohody by ale znovu spustilo předchozí, téměř dva roky trvající obchodní válku mezi USA a Čínou. A to v době, kdy míra nezaměstnanosti v USA je nejhorší od hospodářské krize ve 30. letech minulého století.

Obchodní jednání mezi USA a Čínou trvala více než dva roky. Za tu dobu byla uvalena cla na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu do USA dosahuje 370 miliard USD (8,9 bilionu Kč). Spor ale také způsobil ztráty na finančních trzích a zhoršil vyhlídky na globální ekonomický růst ještě dlouho předtím, než vypukla koronavirová pandemie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video