Donald Trump | foto: AP

Trump vyhlásil v USA stav nouze. Na boj s koronavirem dá 50 miliard dolarů

  • 335
Americký prezident Donald Trump vyhlásil kvůli epidemii koronaviru v celé zemi stav nouze. Nákaza se v USA potvrdila u téměř dvou tisíců lidí, přes čtyřicet jich zemřelo. Odborníci tvrdí, že Spojené státy nemají přehled o skutečném počtu nakažených koronavirem kvůli nedostatečnému testování.

Opatření podle Trumpa dává vládě k dispozici až padesát miliard dolarů (1,18 bilionu korun) na boj s nákazou a umožňuje přijímat rychlejší rozhodnutí.

Prezident vyzval nemocnice, aby se od nynějška řídily podle svých nouzových plánů, a rozšířil některé pravomoci ministerstva zdravotnictví. Nákaza se v USA potvrdila u téměř dvou tisíců lidí, více než čtyřicet jich zemřelo.

Trump dnes slíbil, že v první polovině příštího týdne by mělo být v zemi k dispozici až půl milionu nových testů na koronavirus a brzy by jich měly mít USA díky spolupráci se soukromým sektorem celkem asi pět milionů.

Spojené státy se podle odborníků v současnosti potýkají s nedostatečným množstvím testovacích sad, a nemají proto přehled o skutečných rozměrech epidemie v zemi.

Trump rovněž prohlásil, že nechce, aby test podstupoval kdokoliv na požádání, a že je potřeba mít „určité symptomy“. Oznámil proto vytvoření internetové stránky ve spolupráci se společností Google, na níž budou moci nemocní lidé popsat své symptomy. Poté až na základě toho jim bude doporučeno místo, kde mohou případně testy podstoupit.

Akcie ve Spojených státech v pátek výrazně zpevnily. V závěru obchodování prudce stouply poté, co americký prezident Donald Trump vyhlásil kvůli pandemii koronaviru nouzový stav.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video