John McCain

John McCain | foto: Profimedia.cz

DOKUMENT: Citace z povolebního projevu Johna McCaina

  • 4
Republikánský uchazeč o křeslo amerického prezidenta John McCain uznal svou porážku ve volbách. V projevu v domovském Phoenixu poblahopřál k vítězství demokratickému kandidátovi Baracku Obamovi.

Americký lid se vyslovil a vyslovil se velmi jasně. Před krátkou chvílí jsem měl tu čest zatelefonovat senátorovi Baracku Obamovi a blahopřát mu... Gratulovat mu ke zvolení příštím prezidentem země, kterou oba milujeme.

Toto jsou historické volby a uvědomuji si, jaký obzvláštní význam měly pro Afroameričany a jakou obzvláštní hrdost musejí dnes pociťovat.

Oba uznáváme, že jsme urazili dlouhou cestu od starých nespravedlností, které poskvrnily pověst naší země a kvůli nimž bylo některým Američanům odepřeno požehnání občanství, vzpomínka na ně stále bolí.

Dnešní Amerika je na hony vzdálená krutému a strašnému fanatismu tehdejší doby (před sto lety - pozn. ČTK). Není pro to lepší důkaz než zvolení Afroameričana prezidentem Spojených států.

Prožíváme těžké časy. A dnes večer mu (Obamovi) slibuji, že udělám vše, co je v mých silách, abych mu pomohl provést nás všemi obtížemi, kterým čelíme.

Vyzývám všechny Američany, kteří mě podpořili, aby... se spojili a hledali nutné kompromisy, které nám pomohou překlenout naše rozdíly a pomohou obnovit naši prosperitu, chránit naši bezpečnost v nebezpečném světě a zanechat našim dětem a vnoučatům silnější, lepší zemi, než jakou jsme zdědili my.

Je přirozené, že dnes pociťujeme určité zklamání. Ale zítra ho musíme překonat a začít zase společně pracovat, abychom naši zemi znovu uvedli do pohybu.

Bojovali jsme, bojovali jsme tak tvrdě, jak jsme jen mohli... Selhal jsem já, ne vy.

Přál bych si, aby výsledky byly jiné, přátelé... Nevím, co jsme se ještě mohli pokusit udělat, abychom tyto volby vyhráli. Nechám to na jiných, aby to určili. Každý kandidát dělá chyby a já jsem si jistý, že jsem se jich také dopustil.

Dnes jsem byl kandidátem na nejvyšší úřad v zemi, kterou mám tak rád. A dnes večer zůstávám jejím služebníkem.

Muži, který byl mým soupeřem a který bude mým prezidentem, přeji, aby ho provázel Bůh.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video