Steve Fossett na tiskové konferenci po třetím rekordním obletu Země.

Steve Fossett na tiskové konferenci po třetím rekordním obletu Země. | foto: Reuters

Dobrodruh Fossett se ztratil v letadle nad Nevadou

  • 93
Americký dobrodruh Steve Fossett je nezvěstný. Informoval o tom list z amerického státu Nevada. Pokořitel několika leteckých rekordů byl naposled viděn v pondělí večer, když z Nevady startoval v jednomotorovém letadle. Pátrání po nezvěstném potvrdil agentuře AP Federální letecký úřad.

Svědkové spatřili 63letého rekordmana naposledy v momentu, kdy svým modrobílým strojem Citabria Super Decathlon vzlétnul z ranče jižně od Smith Valley v americkém státě Nevada.

"Je tam drsný, hornatý terén. Mnoho silnic tam nenajdete, krajina připomíná spíš Afghánistán," popsal tamní podmínky námořní důstojník Douglas Russell.

Podle Fossettova mluvčího Stuarta Radnofskyho se jeho šéf vypravil na návštěvu ranče, který vlastní Barron Hilton a patří mezi oblíbená střediska sportovního letectví.

Po nezvěstném muži pátrá třináct leteckých posádek, námořnictvo vypravilo helikoptéru. Kvůli sílícímu větru ale hrozí, že letouny bude nutné během dne odvolat.

Podle jednoho z místních pilotů si Fossett nevzal s sebou do vzduchu padák a paliva měl zhruba na 4 až 5 hodin letu, uvedla televize CNN.

Federální letecký úřad později potvrdil, že Fossett nevyplnil plán letu a nikdo to od něj ani nevyžadoval. Jeho letoun prý není ve spojení s letovou kontrolou, která zatím žádný tísňový signál neobdržela.

Milionář Fosset, který si na svou zálibu vydělal podnikáním, se proslavil daleko za hranicemi své rodné Kalifornie překonáním rekordů v sólovém obletu Země, v roce 2002 v balonu a o tři roky později letecky.

Celkem má na kontě 115 světových rekordů, kterých dosáhl v balonu, letadle, větroni, plachetnici a vzducholodi.

Ron Kaplan, který je výkonným ředitelem Národní síně slávy letectví v Daytonu ve státě Ohio a Fossetta do ní uvedl letos v květnu, Fossetta nepovažuje za člověka, který by přehnaně riskoval. Podle něj je spíše opatrný, jednoduše prý uměl využít pokroku v letecké technologii.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video