Návštěvnice si prohlíží exponáty v Národním muzeu v Kábulu (28. května 2012)

Návštěvnice si prohlíží exponáty v Národním muzeu v Kábulu (28. května 2012) | foto: Profimedia.cz

Do Afghánistánu se vrátily skvosty, které rozkradli za občanské války

  • 23
Do národního muzea v afghánském Kábulu se vrátily stovky historických předmětů, které zmizely z poničené budovy během občanské války v 90. letech minulého století. S návratem pomohlo hlavně Britské muzeum a také dárci, kteří přispěli na vykoupení rozkradených předmětů ze soukromých kolekcí.

Během afghánské občánské války, která v zemi vypukla několik let po stažení sovětských vojsk, zmizelo z národního muzea přes sedmdesát procent expozic. Samotnou budovu muzea těžce poničilo ostřelování metropole různými ozbrojenými skupinami, které spolu bojovaly o moc.

Byť je země stále ve válce, v níž spojenci v čele s USA bojují proti islamistickým radikálům, muzeum se už díky mezinárodní pomoci podařilo opravit. A v neděli se do něj slavnostně vrátilo i 843 historických předmětů, z nichž mnohé zmizely právě v 90. letech minulého století.

Buddhové z Bamjánu

Více než zničení a rozkradení afghánského muzea zůstává v paměti zničení monumentálních soch Buddhů z Bamjánu. V roce 2001 nechalo jejich hlavy vyhodit do povětří islamistické hnutí Tálibán, které v té době bylo v zemi u moci (více o sochách zde).

Patří mezi ně například kamenná socha Buddhy, jejíž stáří se odhaduje na 1 800 let. Dále třeba slonovinové řezby z prvního století, předměty z doby bronzové či středověké islámské mince. Některé z předmětů skončily na černém trhu, další zadrželi při pokusech o propašování do Británie tamní celníci nebo policie.

Kusy, které se našly v soukromých sbírkách, vykoupili různí dárci, popsala televize BBC na svém webu s tím, že velký podíl na návratu historických cenností do Kábulu má především Britské muzeum.

Britské ministerstvo obrany nechalo všech více než osm set historických předmětů nedávno přepravit letecky na vojenskou základnu Bastion v Afghánistánu, odkud se pak vypravily do Kábulu Nicméně korespondent televize BBC už varoval, že panují obavy o osud artefaktů vzhledem k nejisté budoucnosti země.

V ní zatím stále zůstává asi 130 tisíc spojeneckých vojáků. Afghánské složky postupně přebírají kontrolu nad územím a stažení většiny vojsk je naplánováno už na příští rok.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video