Černohorský premiér Milo Djukanovič během projevu v Podgorici (17. října 2016)

Černohorský premiér Milo Djukanovič během projevu v Podgorici (17. října 2016) | foto: Reuters

Prezidentem Černé Hory bude Milo Djukanović, zvolen byl už v prvním kole

  • 7
Favorizovaný Milo Djukanović byl zvolen prezidentem Černé Hory hned v nedělním prvním kole voleb. Všeobecně očekávané vítězství prozápadního kandidáta oznámila Djukanovičova vládnoucí Demokratická strana socialistů (DPS). Jasně mu nasvědčují také zveřejněné výsledky dosud sečtených hlasů.

„Djukanović je novým prezidentem Černé Hory, druhé kolo voleb nebude,“ řekl novinářům v sídle DPS představitel socialistů Milos Nikolić. Djukanovičův volební štáb hovoří o „historickém vítězství“.

Milo Djukanović je už třetí dekádu nejmocnějším politikem Černé Hory a své postavení potvrdil i v dnešních prezidentských volbách, po kterých se po téměř 16 letech vrátí do křesla prezidenta. Šestapadesátiletý politik byl také čtyřikrát zvolen do čela černohorské vlády, poprvé v únoru 1991, ještě za časů socialistické Jugoslávie. Bylo mu tehdy jen 29 let a dodnes zůstává jedním z nejmladších evropských premiérů moderní historie.

Nezávislé Centrum pro monitoring (CEMI) podle agentury APA oznámilo po sečtení 89 procent hlasů ve vybraných testovacích volebních místnostech, že Djukanović získal 53,9 procenta hlasů. Se ziskem 33,4 procenta se za ním umístil kandidát několika opozičních stran Mladen Bojanić. Třetího nejvyššího zisku dosáhla s 8,1 procenta kandidátka Draginja Vuksanovičová, uvedlo CEMI.

Druhé kolo prezidentských voleb tak odpadá, ohlásilo CEMI, které je podle agentury APA dlouhá léta známo svými spolehlivými odhady. 

Také podle předběžných výsledků státní volební komise vede Djukanović po sečtení sedmnácti procent hlasů se ziskem 56,08 procenta nad svým hlavním rivalem Bojaničem s 33 procenty. 

Šestapadesátiletý Djukanović se v nejvyšších patrech černohorské politiky pohybuje od roku 1991, kdy se stal ve 29 letech předsedou vlády. Tento úřad zastával už šestkrát, v letech 1998 až 2002 pak už jednou byl i prezidentem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video