Ilustrační snímek: Baku

Ilustrační snímek: Baku | foto: AP

Českem oceněný disident půjde v „totalitním“ Ázerbájdžánu do vězení

  • 42
Přední ázerbájdžánský obhájce lidských práv Intigam Alijev půjde na sedm a půl roku do vězení. Právník, kterému česká organizace Člověk v tísni udělila cenu Homo Homini, byl odsouzen za údajné daňové úniky, zneužití pravomocí a nezákonné podnikání.

Alijev byl zatčen loni v srpnu spolu s řadou dalších politických oponentů ázerbájdžánského režimu. Policie prohledala jeho dům a zabavila mu počítač.

Podle jeho advokáta Anara Gasmiliho byla za zatčením patrně Alijevova aktivita v obhajobě práv odpůrců ázerbájdžánského režimu, během níž napsal řadu stížností k Evropskému soudu pro lidská práva.

„Je očividné, že odsouzení Intigama Alijeva přišlo na politickou objednávku a je součástí dlouhodobého tažení proti nezávislým nevládním organizacím, novinářům a oponentům ázerbájdžánského režimu,“ uvedla ve středu po Alijevově zatčení organizace Člověk v tísni.

„Intigama si vážíme za jeho vytrvalost, s jakou bojuje za občanská práva a svobody ve své zemi,“ dodala česká nezisková společnost.  

Člověk v tísni udělil Alijevovi cenu Homo Homini za rok 2012 za osobní odvahu a mimořádný přínos v oblasti obhajoby lidských práv. Předal mu ji tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Alijev poslal více než 200 případů k Evropskému soudu pro lidská práva. Řada jeho žalob byla úspěšná. Kauzy se týkaly volebního práva, svobody shromažďování, svobody slova a práva na spravedlivý proces. Připravoval také právní reformu a návrh protikorupčního zákona.

Nedostatek demokracie v zemi známé svým ropným průmyslem kritizují nevládní organizace i mezinárodní společenství. Režim prezidenta Ilhama Alijeva ovládá všechny mocenské páky, parlament, soudy i média. Vůdci opozice jsou buď ve vězení nebo působí v exilu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video