Jeden z předvolebních plakátů německé strany Die Partei | foto: Profimedia.cz

Řízení v opilosti, kokain na předpis. Německé síti vládne strana satiry

  • 6
Německá politická strana Die Partei, která kandiduje do parlamentních voleb, válcuje na Facebooku Alternativu pro Německo i Merkelové křesťanské demokraty. V případě úspěchu strana slibuje zavedení kokainu na předpis, unesení tureckého prezidenta či legalizaci řízení pod vlivem alkoholu.

Strana založená v roce 2004 redakcí satirického časopisu Titanic má na sociální síti Facebook téměř dvakrát tolik fanoušků než lídr předběžných volebních preferencí Křesťanskodemokratická strana (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Facebooková stránka Die Partei v současné době čítá více než 300 000 followerů. Pravda, Alternativa pro Německo (AfD) má fanoušků ještě o 70 000 více, poslední dny na této síti ale patří především prvně jmenované. Za poslední měsíc zaznamenala větší příliv fanoušků, než kterákoliv jiná německá strana. Vyplývá to z analýzy facebookových údajů, které zveřejnil list The Guardian.

Die Partei, kterou vede německý komik narozený v Turecku Serdar Somuncu, shromáždila v posledních týdnech 31 608 nových fanoušků, další v pořadí AfD si polepšila jen o 29 302 facebookových sympatizantů.

Uneseme Erdogana, slibuje strana

Die Partei neskrývá své satirické zaměření a disponuje neortodoxním programem. Kromě návrhu na zavedení kokainu na předpis a povolení řízení pod vlivem alkoholu, slibuje také únos turecké hlavy státu Recepa Erdogana.

Ten přitom podle serveru iRozhlas.cz nedávno prohlásil, že by se rozhodně v Německu neměli volit Zelení, sociální demokraté Martina Schulze ani CDU Angely Merkelové. O Die Partei nehovořil.

Die Partei na sebe upozornila také volebním spotem s názvem Prsa, zadky, sex: To je nový volební spot novorozené Die Partei. Video disponuje erotickým podtextem a bylo umístěno do pornografické rubriky YouPorn.

Strana líčí i na voliče, kteří neoplývají základními znalostmi. V případě, kdy hlasující v národním referendu nezodpoví správně otázky typu „Jak se jmenuje hlavní město Paříže?“, nebudou jejich hlasy brány v potaz. Tento systém popisuje strana ve svém prohlášení jako „střednědobou epistokracii“.

Lídr německé strany Die Partei Serdar Somuncu (druhý zleva) na tiskové konferenci před parlamentními volbami (24.8.2017

Kontrovezní kampaň vzbudila ohlas

Kontroverzní kroky této strany nicméně vyvolaly mezi lidmi velkou diskuzi. Některé hlasy tvrdí, že by se od vynalézavých technik Die Partei mohly učit i tradiční strany. Novinář Stefan Niggemeier však varuje, že hlas Die Partei je ztraceným hlasem, který by mohl chybět v boji proti zastavení AfD.

Německé volby

Navzdory tomu, že se partaji skutečně nedávají téměř žádné šance ve volbách uspět, nad její oblibou na sociální síti Facebook odborníci žasnou.

„Při pohledu na data je úžasem, jak si Die Partei a AfD vedou,“ řekl Tilo Kmieckowiak z firmy Quintly, která se zabývá nástroji pro analýzu sociálních médií. Podle něj je evidentní, že provokativní humor a skandální vyjádření vyvolávají nejvyšší pozornost.

Podle výzkumného pracovníka Institutu Jacques Delorse v Berlíně Paula-Jaspera Dittrich nehrají sociální sítě navzdory zvýšené pozornosti médií velkou roli v politické komunikaci v Německu a to ani během volební kampaně.

„Stejně jako jiné populistické strany v EU i AfD používá sociální sítě jako hlavní nástroj komunikace. Nicméně ve srovnání například s lídry ostatních populistických stran jako jsou Marine Le Penová, Beppe Grillo nebo Jean-Luc Mélenchon, kteří mají na Facebooku více než 1 milion stoupenců, působí 220 000 fanoušků lídra AfD Frauke Petryové nelichotivě,“ uvedl Dittrich.

Česko: Maxim, telefonování zdarma či Naštvané matky

Satirické a populistické strany kandidující do voleb nejsou výjimkou ani na českém území. V minulosti se objevila například Strana přátel časopisu Maxim, Hnutí za telefonování zdarma či hnutí s názvem Naštvané matky.

Nejznámější stranou, která se prezentovala kontroverzním vyjadřováním, byla SPR-RSČ Miroslava Sládka. Ta si získala zalíbení voličů především pro své výroky vůči romské menšině. Strana byla dokonce v letech 1992 -1998 zastoupena v českém parlamentu. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video