Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 26. 9. 2001 12:25

Devátý den po útoku na USA

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| den předchozí - 19.9. | den následující - 21.9. |

Hledáte příbuzné v USA? Speciální telefonní linka ministerstva zahraničí pro všechny, kteří pátrají po příbuzných či známých v New Yorku či Washingtonu: 02/24 18 27 40 a 24 18 25 51. V provozu je i bezplatná linka: 0800 200 000.

12:26
Americký Federální úřad pro letectví v noci na dnešek zrušil další omezení pro leteckou dopravu po teroristických útocích 11. září a uvolnil vzdušný prostor pro většinu malých letadel.
12:18
Smrtící teroristické útoky v New Yorku a ve Washingtonu způsobují 71 procentům Američanů deprese. Vyplývá to z průzkumu, který ve středu zveřejnilo washingtonské Pewovo výzkumné středisko, podle něhož řada lidí má také problémy se spánkem a koncentrací.
12:07
Desítky muslimských studentů v Indonésii protestovaly proti hrozbě USA, že vojensky zasáhnou v Afghánistánu. Mladíci pálili americké vlajky.
11:56
Civilní ochrana má ve skladech 4,5 milionu funkčních ochranných masek s filtry. Podle rozhodnutí vlády z roku 1997 mají být v případě válečného ohrožení poskytnuty dětem do 15 let a starým či nemocným lidem. V České republice je více než 5000 krytů pro civilní obyvatelstvo, které pojmou zhruba 1,2 milionu lidí. Nejlépe je na tom hlavní město s metrem a tunely, do nichž se vejde asi 40 procent Pražanů.
11:10
Ministr vnitra Stanislav Gross potvrdil, že Mohamed Atta, jeden z teroristů, kteří zaútočili 11. září na USA, pobýval loni jeden den v České republice. - Muhamad Atta strávil den v Česku
11:09
Írán se snaží všemi diplomatickými prostředky odradit Spojené státy od vojenských úderů na sousední Afghánistán. Podle íránských oficiálních činitelů podobná akce povede nejen k humanitární katastrofě, ale také ke zostření postoje muslimského světa vůči Západu.
11:00
Pokud Spojené státy zaútočí na Afghánistán, vyhlásíme svatou válku nejen USA ale i všem, kdo s nimi spolupracují, prohlašují nejvyšší duchovní afghánistánu. - Odejdi, vyzývají duchovní Ládina
10:39
Sídlo Severoatlantické aliance v okrajové bruselské čtvrti Evere se přes naléhání novinářů nevyjádřilo k tvrzení německého týdeníku Stern, který v nejnovějším čísle napsal, že NATO je pravděpodobným dalším terčem teroristů.
09:59
Afghánští duchovní vůdcové přerušili jednání o vydání Usámy bin Ládina. Místo toho nejhledanějšího teroristu vyzvali, aby dobrovolně opustil zemi. - Duchovní bin Ládina vydat nechtějí
09:47
Britská letecká společnost British Airways musí po útocích na USA propustit přibližně 7000 zaměstnanců, hlásí CNN.
09:02
Francouzský prezident Jacques Chirac jako první z evropských politiků navštívil po útocích New York. U trosek WTO řekl, že Francie je teroristickými útoky šokována.
08:49
Většina duchovních vůdců Afghánistánu se vyslovila proti vydání bin Ládina do rukou Spojených států. Zemi dnes končí lhůta, kdy má rozhodnout o osudu teroristy. - Duchovní bin Ládina vydat nechtějí
08:03
Spojené státy varovaly své občany, aby se vyhnuli cestám do Jemenu a Turkmenistánu v době, kdy se americké vojenské jednotky připravují na odvetnou akci za teroristické útoky. Představitelé americké diplomacie mezitím dostali příkaz opustit ambasádu v Turkmenistánu.
07:29
Po osmi dnech od útoků na věže WTC odstranili záchranáři 60 tisíc tun trosek budovy.
07:24
Ruský ministr zahraničí Igor Ivanov, který je na návštěvě v USA, navrhl uzavření mezinárodní konvence proti terorismu. "Společně toho dokážeme více," řekl.
07:13
Francie se bude podílet na boji proti terorismu spolu s USA a svými evropskými partnery, ale tento boj musí mít větší než jen vojenský rozměr a měla by jej zastřešit Organizace spojených národů, prohlásil francouzský prezident Jacques Chirac po středeční schůzce s generálním tajemníkem OSN Kofim Annanem.
07:12
Americký prezident George Bush večer vystoupí na mimořádném zasedání Kongresu s prohlášením k poslancům a k americkému lidu na téma terorismu a americké reakce na útoky.
07:08
Mezinárodní terorista Usáma bin Ládin, podezřelý ze zorganizování nedávných teroristických útoků na USA, má zřejmě za poradce důstojníky bývalé východoněmecké tajné služby Stasi, napsal německý deník Bild-Zeitung.
07:07
Izraelská vojenská rozvědka Aman podezírá Irák, že poskytl podporu pachatelům teroristických útoků proti New Yorku a Washingtonu.
05:09
Spojené státy se rozhodly zdvořile odmítnout všechnu humanitární a technickou pomoc nabízenou ze zahraničí k odstranění následků teroristických útoků. - USA: Díky, ale pomoc nepotřebujeme
04:11
Saúdskoarabský ministr zahraničí princ Saúd Fajsal ibn Abdal Azíz ve středu během jednání se svým americkým protějškem Colinem Powellem ujistil USA podporou své země v boji proti terorismu.
00:46
"Islám hlásá mír, muslimské náboženství je pacifické," řekl americký prezident Bush. Uvítal ochotu Pákistánu spolupracovat a ocenil, jak sám řekl, odvážné postoje pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa.
00:10
Dnes se opět sejdou afghánští duchovní vůdcové. Na dnešek ohlásili definitivní rozhodnutí ve věci vydání teroristy bin Ládina. USA ho podezírá z útoků na New York a Washington.