Snímek dětského vojáka, kterým se na Twitteru chlubí Islámský stát. | foto: Twitter

Děti v sebevražedných vestách a zákaz pláče. IS cvičí štěňata chalífátu

  • 192
Dětští vojáci byli až donedávna výsadou konfliktů v Africe. S nástupem Islámského státu se však stále častěji zapojují do bitev v Sýrii a Iráku. Ti, kterým se podařilo ze spárů islamistů dostat, popisují krutý výcvik a vymývání mozků těch nejmladších. Výcvik běžně absolvují i pětileté děti.

Z řad Islámského státu se bez následků podaří uprchnout jen málokomu. Dvanáctiletý Násir měl štěstí. Islamisté ho trénovali jako sebevražedného atentátníka. Jemu se však podařilo prchnout a po měsících života plném násilí a smrti se vrátil zpět ke své matce. Do uprchlického tábora Esyan v Kurdistánu, který je domovem asi 15 tisíc jezídů (více o jejich úprku před Islámským státem zde).

Islámský stát našel recept na nálety, pod městy buduje síť tunelů

Vyprávění o tvrdém džihádistickém výcviku není pro Násira jednoduché. „Bylo nás tam asi 60. Nejděsivější pro nás bylo, kdy začaly nálety. Zavedli nás do podzemních tunelů, kde jsme se schovávali. Říkali nám, že američtí bezvěrci se nás snaží zabít. Oni nás prý však milují,“ prozradil Násir reportérům serveru CNN.

Při tréninku prý dětem a mladistvým neustále opakovali, že jejich rodiče jsou bezvěrci. „Vašim prvním úkolem bude je zabít,“ křičeli islamisté na děti ve výcviku. Podle Násira bylo nejmladšímu z jeho skupiny asi pět let. Všichni prý patřili do skupiny, které islamisté říkali „štěňata chalífátu“. Do ní patřil mimo jiné také chlapec, který se nedávno objevil na videu s popravou údajných britských špionů (více zde).

25.března 2015 v 11:18, příspěvek archivován: 13.ledna 2016 v 10:27

ISIS ‘Flaunts’ its Child Soldier Brigades #IslamicState #battleunits... http://t.co/NEIvNUFpj4 pic.twitter.com/HCsyE8irr7

Jakýkoli kontakt s rodinou byl podle Násira přísně zakázaný. Islamisté dětem opakovali, že jedinou rodinou jsou teď pro ně oni. „Nedovolili nám plakat. Já jsem však pořád myslel na moji maminku. Myslel jsem na to, jaké má o mne starosti. Plakal jsem co nejtišeji,“ vzpomíná.

Těsně před svým útěkem se objevil v propagandistickém videu, ve kterém vystoupili také další dětští vojáci. „Džihád, džihád,“ provolávají na něm. „S božím milosrdenstvím budou už za pár dní na frontě a budou bojovat proti bezvěrcům,“ tvrdí na videu jeden z dospělých džihádistů.

Rakká je peklo, líčí Francouzka. Syna na útěku skryla pod nikábem

Nyní Násir opět chodí do školy a každý den tráví ve společnosti své matky. Nevadí mu ani skromné podmínky přeplněného uprchlického tábora. „Když jsem utekl a konečně jsem spatřil svou matku, bylo to, jako kdybych se vrátil zpátky do života,“ popisuje.

Ani v bezpečí tábora však někteří dětští vojáci nenalezli úplný klid. Aktivista Khalíd Nermo Zedo popisuje, že minulost z džihádistického výcviku děti straší i dlouho po útěku. Jedno z dětí se například odmítlo nechat stříhat, protože mu islamisté neustále opakovali, že o vlasy nikdy nesmí přijít. „Některé děti se začnou třást jen při vyslovení slov Islámský stát. Mají záchvaty, jenom když ta slova slyší,“ popisuje Nermo.

06.října 2015 v 12:04, příspěvek archivován: 13.ledna 2016 v 10:27

#IRAQ Child Indoctrination: #IslamicState (#ISIS) Terror Group Child Soldier Threatens To Obama In New Video . pic.twitter.com/kVG0NxrgXp

Postup islamistů je podle expertů vždy stejný „Využívají děti, protože je snadné vymýt jim mozek. Mohou si z nich udělat, co chtějí, zabrání jim pokračovat ve školní docházce a místo toho je pošlou do svých škol,“ popisuje praktiky islamistů Ramí Abdar Rahmán z organizace ochránců lidských práv.

Místo ráje sexuální otroctví. Ženy džihádistů věří falešnému snu

Rahmán také tvrdí, že Islámský stát povzbuzuje rodiče, aby poslali děti do jeho výcvikových táborů, a v některých případech za to platí. Mnoho dětí Islámský stát využívá jako informátory a strážce svých velitelských stanovišť. Přijímá do svých řad také děti s vrozenými vadami.

Část dětství v řadách Islámského státu strávil také 11letý Núrí. Toho islamisté unesli i s částí rodiny a chtěli ho vycvičit v iráckém Tel Afaru. Když však odmítl trénovat, natřikrát mu zlomili nohu. Měl však štěstí, islamisté běžně zraněné či vzpurné bojovníky zabíjí. Núrímu však povolili, aby si pro něj přijela babička. Propustili také jeho pětiletého bratra.

22.září 2015 v 07:56, příspěvek archivován: 13.ledna 2016 v 10:28

#IslamicState (#ISIS) Terror Group Release Photos Of Their Child Soldier In Military Gear - pic.twitter.com/hKxlbPy4JJ

Oba se dostali do bezpečí, trauma si však nesou dál. S křikem se budí uprostřed noci. Mají záchvaty. „Núrí nikam nechodí. Pořád sedí ve stanu, co nejblíž u mne,“ popisuje chování svého vnuka Gowra Khalafová.

Zabitým islamistům vždy bereme klíče od ráje, říká kurdská velitelka

Dopady rekrutování dětských vojáků však nepociťují jen samotné děti. Potýkat se s nimi musí také protivníci Islámského státu, bojovníci z řad kurdských ozbrojenců. Jeden z velitelů pešmergů Azíz Abdulláh Hadur popisuje, že dětští vojáci jsou běžně posíláni přímo na frontu. „Mnohokrát, když jsme čelili islamistům, jsme na druhé straně frontové linie viděli děti oblečené v sebevražedných vestách. Mají vymyté mozky,“ popisuje.

Pešmergové však v boji nemají příliš času na rozmýšlení. Jakékoli zaváhání pro ně může znamenat smrt. „Když se k nám přibližují, netušíme, jestli utíkají, nebo jestli nás chtějí zabít. Když se dostanou skrze naši obranu, zabijí nám vojáky. Je to těžké rozhodování. Nevíte, co dělat. Protože když nezabijete vy je, oni zabijí vás,“ tvrdí Hadur.

Dvanáctiletý kat Islámského státu je Francouz, zjistili rozvědčíci:

10. března 2015


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue