Eutanazie. Ilustrační snímek

Eutanazie. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

První dítě v Belgii podstoupilo eutanazii, o smrt samo požádalo lékaře

  • 433
Asistovanou sebevraždu podstoupil v Belgii první dětský pacient. Informoval o tom místní deník Het Nieuwsblad s odvoláním na předsedu komise, která žádosti o eutanazii posuzuje. Belgické království je jedinou zemí světa, kde mohou o pomoc se sebevraždou požádat i děti mladší 12 let.

První případ dětské eutanazie se udál ve Vlámsku. Píše to deník Het Nieuwsblad, který však neuvedl jméno ani další podrobnosti o pacientovi. Konstatoval jen, že podle lékařů procházel poslední fází nevyléčitelné nemoci.

Nezletilí pacienti mohou v Belgii žádat o asistovanou sebevraždu od roku 2014. Stejnou možnost mají i nezletilí v Nizozemsku, tam však až od věku 12 let. Dítě musí o eutanazii požádat samo, jeho stav poté posoudí lékařský tým a nezávislý psycholog. Souhlas musejí dát také rodiče nemocného dítěte

„Naštěstí je jen velmi málo dětí, které připadají v úvahu. To ale neznamená, že bychom jim měli odpírat právo na důstojnou smrt,“ řekl předseda belgické Federální komise pro kontrolu a posouzení eutanazie Wim Distelmans, který potvrdil první dětskou eutanazii vlámskému deníku Het Nieuwsblad.

Belgičtí zákonodárci dětskou eutanazii povolili na přání některých lékařů a zdravotníků, kteří se setkávali s „nesnesitelnou bolestí“ u některých dětí. V případě dospělých povoluje asistovanou sebevraždu kromě Belgie a Nizozemska také Lucembursko a Švýcarsko.

Některé další země - například Německo - tolerují eutanazii v případě, že pacientovi nikdo fyzicky nepomáhá vpravit smrtící látku do těla.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video