Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Venezuelský prezident Nicolás Maduro | foto: AP

Roďte, ať všechny ženy mají šest dětí, vyzval Maduro Venezuelanky

  • 30
Několik dní před Mezinárodním dnem žen vyzval venezuelský prezident Nicolás Maduro Venezuelanky, aby každá měla šest dětí. Učinil tak i přes fakt, že jeho země je v humanitární a ekonomické krizi, kvůli které obyvatelé trpí hlady.

„Roďte, roďte. Všechny ženy ať mají šest dětí, ať roste naše vlast,“ prohlásil Maduro v úterý ve státní televizi poté, co v Caracasu jednal o národním plánu pro porod a kojení. 

Prezidentova pobídka přišla necelý týden před Mezinárodním dnem žen a vysloužila si kritiku na sociálních sítích, protože Venezuela je už několik let v humanitární krizi. Jedním z jejích projevů je i chronická podvýživa u dětí. 

Tento týden označil Maduro za týden žen a vyzval k zastavení násilí na něžnějším pohlaví. „Ženu ani květinou neuhoďte, absolutní respekt k ženám,“ uvedl venezuelský prezident, kterého opozice i úřad OSN kritizují za porušování lidských práv a represe vůči svým kritikům.

Podle zprávy Úřadu vysoké komisařky OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové z loňského července roste ve Venezuele novorozenecká úmrtnost i kvůli nedostatku kvalifikovaných zdravotníků či léků

Madurovy děti. Ve Venezuele vyrůstá generace zmrzačená hladem

V zemi roste i počet lidí, zejména dětí, ohrožených chronickou podvýživou. Podle nevládní organizace Bengoa trpí podvýživou asi třicet procent dětí ve věku sedmi a dvanácti let nejméně ve čtyřech státech Venezuely.

Stejná organizace také poukázala na problém, že podvyživené matky rodí děti s nízkou porodní váhou. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video