Osmiletý Ahmed se po smrti rodičů přidal na stranu syrských rebelů.

Osmiletý Ahmed se po smrti rodičů přidal na stranu syrských rebelů. | foto: telegraph.co.uk

Je mu osm a bojuje proti Asadovi. Smutný obrázek Sýrie, zní ze zahraničí

  • 234
Zprávy humanitárních organizací již mnoho měsíců upozorňují na stále častější využívání dětských vojáků při konfliktu v Sýrii. Světová média nyní šokoval příběh osmiletého Ahmeda, který se po smrti rodičů přidal na stranu rebelů a s útočnou puškou na krku bojuje proti režimu Bašára Asada.

Ahmed je tak malý, že dokáže jen s vypětím všech sil zvednout zbraň, kterou den co den nosí zavěšenou na svém krku. To mu však nebrání bojovat bok po boku se syrskými rebely.

"Z bezstarostného kluka, kterého podporuje milující rodina, jsem se dostal až sem na nejnebezpečnější ulice Allepa," vypráví Ahmed reportérům serveru telegraph.co.uk. Podle svých slov neměl na vybranou, rodiče mu totiž zahynuli při ostřelování města. Útočiště nemůže hledat ani ve škole, většina školních budov totiž slouží jako přístřeší pro lidi bez domova.

Děti žijí v jeskyních a pijí vodu z řeky, líčí Češka válku v Sýrii

Jediným příbuzným, na kterého nyní Ahmed spoléhá, je jeho strýc.Ten, stejně jako Ahmedův otec, bojuje na straně syrských rebelů. Osmiletý kluk tak nemusel dlouho přemýšlet a rozhodl se jít v jejich stopách. V červeném úboru vypadá jako obyčejný školák, už několik týdnu je však jeho jediným hřištěm válečná zóna.

Pomocník na straně rebelů

"Tady je pořád co dělat, nikdy se nenudím. Boje se v poslední době zmírnily, i tak ale máme spoustu mrtvých. Nejvíce problémů nám dělají odstřelovači," vysvětluje Ahmed chladně a dodává, že dříve nebo později si kulka vládních vojáků najde každého.

Vzhledem ke svému věku se musí malý bojovník potýkat s celou řadou problému. Největší obtíž mu podle jeho slov dělá střílení, zbraň je na něj totiž příliš těžká. Musí si tak vyhledávat útočiště na střechách a dalších vhodných místech, kde si může zbraň opřít. Většinu času však tráví v roli pomocníka a dospělé bojovníky zásobuje municí, jídlem a pitím.

Když ho jeho spolubojovníci opět volají do akce, se zahraničními reportéry se rozloučí větou, která může být dobrou charakteristikou současného stavu v Sýrii. "Dřív jsem si užíval jízdu na kole, teď se bavím tím, že si hraju na vojáka," prohlásil Ahmed a zmizel v uličkách Aleppa.

V Sýrii trpí nejvíce děti

Zpráva organizace Human Right Watch vydaná u příležitosti dvou let od počátku syrského konfliktu uvádí, že boje mezi armádou Bašára Asada a rebely nejvíce odnášejí právě děti. Mnoho z nich po ztrátě rodičů živoří v otřesných podmínkách. Starší chlapci pak bývají verbováni skupinami rebelů, kterým  následně slouží jako pomocná síla pašující zbraně do válečných zón. Objevují se také informace, že děti v několika případech sloužily i jako lidské štíty.

Dva roky trvající konflikt v Sýrii si podle posledních statistik vyžádal přes 70 tisíc mrtvých, milion Syřanů pak ve strachu prchlo ze země a vyhledalo azyl v sousedních státech, zejména v Jordánsku, Turecku a Libanonu (více o uprchlících čtěte zde).

Jak můžete pomoci?

Český červený kříž
Distribuce potravin a přikrývek, poskytování zdravotnické pomoci a dodávky léčiv.
číslo účtu 222885/5500, variabilní symbol 333
nebo DMS CCK na telefonní číslo 87 777.

Člověk v tísni
Přímá humanitární pomoc raněným a lidem, kteří museli prchnout ze svých domovů. ČvT dále podporuje podzemní síť syrských lékařů Doctors Coordinate of Damascus.
č. ú. 92329232/0300
DMS SYRIE na telefonní číslo 87 777.

Charita ČR
Pomoc při distribuci jídla a jiné materiální pomoci obyvatelům v zasažených městech i uprchlíkům.
č. ú. 55660022/0800 , var. s. 182
DMS CHARITACR na telefonní číslo 87 777

Cena všech DMS 30 Kč, z nichž 27 Kč jde na pomoc Sýrii.

Zdroj: MF DNES


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video