Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Izrael se s uprchlíky nemazlí, drží je v táboře uprostřed pouště

  6:47
Afričtí migranti nemíří jen do Evropy. Řada z nich riskuje cestu přes Sinajský poloostrov a zkouší nový život začít v Izraeli. Ten se však s uprchlíky nemazlí, azyl nepřizná ani jednomu ze sta. Pod hrozbou vězení se migranti „dobrovolně“ vracejí do Afriky, kde na ně čekají pašeráci i vrazi z hnutí Islámský stát.
Izraelské detenční centrum Holot pro migranty z Afriky.

Izraelské detenční centrum Holot pro migranty z Afriky. | foto: Profimedia.cz

Málo jídla, žádné soukromí a ohromná nuda. Tak vypadá podle svědků život v uprchlickém táboře Holot uprostřed Negevské pouště. Běženci zde žijí na dohled od strážních věží žaláře Saharonim, pod přímým dohledem vězeňské stráže a s mizivou nadějí, že v Izraeli někdy získají azyl.

Uprchlická krize

„Marníme tady mládí. Pokud někdo žije v Holotu, nemá vlastně žádnou budoucnost. Spousta lidí tady zešílela,“ vylíčil pro BBC atmosféru v táboře osmnáctiletý Adam.

Když s ním britský reportér mluvil, mladíci z Afriky si v areálu krátili čas hraním karet v improvizovaných hernách. Ti podnikavější si v chatrčích postavili restaurace, kde ze skromných zásob hostili ostatní.

Byly to vlastně podobné „podniky“ jako v Calais na severu Francie, kde kromě obchůdků a restaurací pod rukama migrantů vyrostly i kostely, mešity a knihovny (více čtěte zde).

Tisíce lidí, jeden autobus

Zpravodajský server Times of Israel na sklonku minulého roku informoval, že v táboře Holot přebývá přes 3 300 lidí, které Izrael považuje za nelegální migranty. Detenční centrum je dlouhodobě na hranici své kapacity - je v něm 3 360 lůžek. Před dvěma lety se na nich střídalo dokonce šest tisíc lidí.

Bývalý izraelský ministr vnitra Silvan Šalom chtěl tábor zvětšit, z politiky však odešel kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování. Jeho plán zatím nikdo nenaplnil, životní prostor obyvatel Holotu se naopak zmenšuje. Stavení, ve kterých se uprchlíci mohli zabavit, nechaly úřady zbourat.

V Holotu platí povinná večerka. Kdo za tmy poruší zákaz vycházení, riskuje okamžitý odvoz do věznice Saharonim, kde může strávit i celá léta. Během dne sice mohou běženci z tábora vycházet, v poušti na jihu Izraele však prakticky nemají co dělat. Občas se někomu poštěstí vyrazit na nákup do města Beerševa, kam z tábora jezdí jednou denně přeplněný autobus.

Izrael otázku migrace řeší rázně: běžence zkrátka odmítá. Ačkoli to místní úřady odmítají přiznat, podle lidskoprávních organizací a svědectví samotných uprchlíků dostávají Afričané při pohovorech tři možnosti: Vrať se domů, nebo se nech odvézt do jiné africké země. Jinak půjdeš za mříže.

Cesta z Izraele končí i na popravišti Islámského státu

Izrael doufá, že běženec zvolí druhou možnost - cestu do „bezpečného přístavu“ v jednom ze dvou států na jeho rodném kontinentu. Za „dobrovolný“ odchod mu dokonce nabídne 3 500 dolarů, v přepočtu asi 86 tisíc korun.

Většina prostředků však nakonec padne do rukou zločinců, převaděčů i úplatkuchtivých úředníků. Azylanti končí ve Rwandě či Ugandě, odkud pak odcházejí třeba i do Evropy.

„Imigrační úředníci si mě zavolali a řekli, že musím jít do Rwandy. Jestli nebudu souhlasit s odchodem během měsíce, převezou mě prý do věznice Saharonim. Řekl jsem jim, že jít nemůžu,“ vylíčil v létě jeden z eritrejských uprchlíků neziskové organizaci Horká linka pro uprchlíky a migranty. Ta svou zprávu o podmínkách běženců nazvala příznačně „Rwanda nebo Saharonim“.

Mezi obyvateli Holotu se rozkřiklo, že na běžence z Izraele čekají v Africe gangy obchodníků s lidmi. „Vyprávěl jsem jim o Tesfajovi, který odtud přes Turecko odešel do Rwandy, ale hned ho odtamtud vzali do Ugandy a nemohl zůstat ani tam. Pokračoval do Libye, kde ho zavraždili lidé z Islámského státu,“ vzpomíná jeden uprchlík na pohovor s úředníky.

Tel Aviv odmítá 99 procent uprchlíků, do země zve Židy

Příběh o zavražděném Eritrejci není vymyšlený. Z izraelského tábora skutečně před časem odešel asi třicetiletý Tesfaj Kidane, kterému pašeráci lidí ve Rwandě slíbili cestu přes Středozemní moře. Jemu i desítkám dalších křesťanů však nakonec na libyjské pláži džihádisté před kamerami uřízli hlavu. Podle agentury AP s ním zemřeli i další tři lidé, kterým Izrael odmítl poskytnout azyl (o hromadné vraždě jsme psali zde).

„Všichni jsme to viděli na videu, je mrtvý. Proto do Rwandy nemůžu. Pokud mě úřady pošlou do Saharonimu, půjdu tam,“ uzavírá běženec, z jehož jména organizace zveřejnila jen iniciály A. K. A.

Jeho žádost o azyl úředníci zamítli s tím, že jeho snaha vyhnout se povinné doživotní vojenské službě v Eritreji je dezercí a nezakládá nárok na mezinárodní ochranu. Pravděpodobně by mu však nepomohlo, ani kdyby úředníkům přednesl jiný příběh. Izrael sice před 60 let podepsal mezinárodní úmluvu o uprchlících, přes 99 procent žádostí o azyl však zamítl.

Jako židovský stát má totiž Izrael jiné priority - napříč světem nabízí ochranu a přístřeší především Židům. Kvůli rostoucímu antisemitismu a teroristickým útokům v centru Paříže se do Jeruzaléma během loňského roku přestěhovalo na 7 900 vyznavačů judaismu z Francie. Před pěti lety vláda v Tel Avivu slíbila lepší život v Izraeli i tisícům chudých Etiopanů, kteří se považují za potomky krále Šalomouna (více se dočtete zde).

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Johnson i Pelosiová. Fiala v Kongresu mluvil s vlivnými, uctil Havlův odkaz

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  17.4

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Podpora Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu, nutnost transatlantické spolupráce, ale také dodávky LNG -...

Ministr Bek si dává proplácet byt, je o desítky tisíc korun dražší než sousedů

17. dubna 2024

Premium Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) má nejen nejdražší služební bydlení v metropoli ze všech členů...

Piepergate sráží šance Leyenové získat znovu post. A kontroverzí přibývá

17. dubna 2024

Premium Šéfka evropské exekutivy Ursula von der Leyenová dává všem jednoznačně najevo, že najisto počítá i...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...